Citronové muffiny – měkké, nadýchané a velmi vláčné. Rychlý a snadný recept!

Ačkoli jsou citronové muffiny vyrobeny z jednoduchých a snadno dostupných surovin, jsou neuvěřitelně chutné: jejich povrch pokrývá křupavá kůrka a jejich drobenka je měkká a nadýchaná. Rozhodli jsme se, že jim dodáme slavnostnější vzhled, a tak jsme je naplnili džemem a ozdobili cukrovou polevou. Začněme!

Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Citronové muffiny

Co budeme potřebovat:

na těsto:

  • 3 středně velká vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 ml citronové šťávy
  • 70 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • přibližně 180 g mouky
  • 50 g škrobu (pokud ho nemáte po ruce, nahraďte ho moukou – muffiny jsou pak nadýchanější)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 1 lžičku vanilkového cukru (nepovinné)
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy (pro barvu; nepovinné)

pro náplň:

  • ovocný džem (my jsme použili brusinkový džem)

na polevu:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • asi lžíce citronové šťávy

Vejce a citron je třeba předem vyndat z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.



Jak budeme postupovat:

  • Vejce rozklepněte do hluboké mísy. Přidejte špetku soli a vše 1 minutu míchejte metličkou nebo mixérem.
  • Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a mletou kurkumu. Vše šlehejte další 2-3 minuty, aby se cukr trochu rozpustil.
  • Přidejte citronovou šťávu a olej. Mírně promíchejte (asi 10 sekund).
  • Postupně (ve 3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu se škrobem, kypřicím práškem a sodou bikarbónou (poslední jmenovaná ničí kyselost citronové šťávy – pokud ji nechcete použít, přidejte více kypřicího prášku: asi 1,5 lžičky) a pokaždé promíchejte dohladka. Mělo by vzniknout krémové těsto, které pomalu stéká ze stěrky.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Těsto přelijte do formiček na muffiny (pokud jsou kovové, vymažte je máslem nebo vyložte papírovými vložkami) a každou z nich naplňte do 2/3 objemu.
  • Těsto můžete samozřejmě upéct i v dortové formě (v tomto případě je doba pečení delší).
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Muffiny pečte 20 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Zkontrolujte, zda jsou hotové, pomocí párátka.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Nechte je vychladnout a poté je vyjměte z forem.
  • Pokud je chcete naplnit džemem, vyřízněte střed.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Poté otvory vyplňte džemem.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Příprava polevy: Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a míchejte, dokud nebude hustá a krémová.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Přeneste polevu do zdobicího sáčku, odstřihněte 1-2 mm špičku a naneste ji na povrch muffinů.
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu
  • Hotovo!
Citronové muffiny
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na citronové muffiny i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Rychlý, měkký a nadýchaný tvarohový koláč – bez másla a oleje.