Křupavé krokety s medvědím česnekem a šunkou: chuťová bomba z domácí kuchyně

Křupavé krokety s medvědím česnekem a šunkou: chuťová bomba z domácí kuchyně
Zdroj: bbcgoodfood.com

Když se snoubí medvědí česnek, kvalitní šunka a jemný sýr, vzniká neodolatelná kombinace chutí. Tyto křupavé krokety potěší každého milovníka tapas – jsou plné vůně, krémové konzistence uvnitř a zlatavé křupavé kůrky.

Jsou ideální na večírek, jako předkrm, nebo jen tak k poháru vína. A pokud právě není sezóna medvědího česneku, poradíme vám i chutnou náhradu!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Krokety s medvědím česnekem a šunkou:

Co budeme potřebovat:

  • 150 g listů medvědího česneku (nebo baby špenátu + stroužek česneku)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 45 g olivového oleje nebo másla (plus extra na vymazání a tvarování)
  • 65 g hladké mouky
  • 35 g sýra manchego (strouhaného) – lze nahradit: parmazánem, zrající goudou nebo jejich směsí 50:50
  • 80 g kvalitní šunky (nakrájené na kostičky)
  • 1 vejce
  • 75 g panko strouhanky
  • 1 l rostlinného oleje na smažení

Náš tip: Křupavé slaninovo-sýrové krokety, kterým vaše návštěva neodolá!


Jak budeme postupovat:

1. Příprava medvědího česneku

Listy důkladně omyjte, spařte vroucí vodou z konvice, krátce povařte a ihned zchlaďte pod studenou vodou. Vymačkejte přebytečnou vodu a najemno nasekejte.

2. Základní bešamel

Zahřejte mléko. V jiném hrnci rozehřejte olej nebo máslo a vmíchejte mouku. Opékejte pár minut, dokud nezačne zlátnout. Postupně přilévejte teplé mléko a míchejte do hladkého hustého bešamelu. Dochutíme solí a pepřem.

Náš tip: Bramborové krokety se sýrem – lahodný a jednoduchý recept!

3. Spojení surovin

Do směsi vmíchejte nasekaný česnek, šunku a sýr. Směs rozprostřete na lehce vymazaný plech nebo talíř, přikryjte a nechte chladit minimálně 1 hodinu (v lednici až 24 hod).

4. Tvarování kroket

Z vychladlé hmoty vytvarujte 18–20 stejných kuliček. Rozložte je na plech a dejte na 30 minut do mrazáku ztuhnout.

5. Obalování a smažení

Rozšlehejte vejce se špetkou soli, krokety obalte nejprve ve vejci, poté v panko strouhance. Smažte v rozpáleném oleji na 170 °C po dobu 2–3 minut do zlatova. Můžete smažit i ze zmraženého stavu – jen prodlužte dobu o pár minut.


Tip na obměnu:

Pokud není sezóna medvědího česneku, použijte baby špenát, malý stroužek česneku a trochu nasekané pažitky.

Křupavé krokety s medvědím česnekem a šunkou: chuťová bomba z domácí kuchyně
Zdroj: bbcgoodfood.com

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Vepřové nudličky s kroketami – rychlý a lahodný oběd