Vynikající vrstvený dort Napoleon – skvěle se hodí ke kávě

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na vynikající vrstvený dort Napoleon. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 250 ml kefíru 2,5 %
  • 10 g prášku do pečiva
  • 500 g hladké mouky
  • 3 špetky soli

Na náplň:

  • 120 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 150 g másla

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Prosátou mouku dejte do hluboké mísy. Pravidelně do něj namáčejte studené máslo (předtím uložené v mrazáku) a nastrouhejte ho na velkém struhadle.

Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přidejte sůl a prášek do pečiva a pak vše rukama promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

3. Přidejte kefír. Rychle promíchejte lžící a pak rukama z těsta vytvořte kouli. Nemusíte ho hníst!

Zdroj: retete-usoare.eu
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 60 minut zmrazit.

5. Připravte náplň: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku, opražený cukr a vanilkový cukr. Pravidelně do nich namáčejte studené máslo a pak ho protřepejte na velkém struhadle. Vše promíchejte a třete mezi dlaněmi, abyste vytvořili písčité těsto.

Zdroj: retete-usoare.eu

6. Vložte do lednice, aby máslo ve směsi nezměklo.

7. Tvarujte čtverce: Vyjměte těsto z lednice a rukama ho dobře prohněťte (v případě potřeby si pracovní plochu poprašte moukou). Poté je rozdělte na 6 stejných dílů.

8. První kousek těsta rozválejte válečkem na obdélníkový plát silný 3-5 mm. Přeneste ji na pečicí papír.

Zdroj: retete-usoare.eu

9. Vyjměte streuselovou polevu z lednice a jemně ji prohněťte prsty, abyste rozbili velké granule. Rozdělte je na 5 přibližně stejných dílů.

10. Na vrchní část pečicího papíru rozetřete část polevy Streusel.

Zdroj: retete-usoare.eu

11. Druhý plát těsta rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce 3-5 mm a položte ho na první plát. Dlaněmi ho dobře přitlačte a posypte ho trochou náplně.

12. Totéž proveďte s dalšími 3 kousky těsta a celou náplní.

13. Z posledního kousku těsta vyválejte tenký obdélníkový plát, o něco větší než ostatní. Položte ji na “konstrukci” na tác a snažte se zcela zakrýt okraje (konce můžete dokonce zastrčit pod sebe). Tento krok jsme provedli pomocí pravítka.

Zdroj: retete-usoare.eu

14. Velmi ostrým nožem nakrájejte “konstrukci” těsta na 12 dílů.

Zdroj: retete-usoare.eu

15. Opatrně je oddělte a tenkou lopatkou je přeneste na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi nimi nechte mezery.

Rychle je naporcujte a přeneste, aby se máslo v náplni nerozpálilo!

Zdroj: retete-usoare.eu

16.Čtverce pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zdroj: retete-usoare.eu

17.Nechte je vychladnout, pak je přendejte na talíř a posypte moučkovým cukrem (můžete ho kombinovat s vanilkou nebo mletou skořicí).

Zdroj: retete-usoare.eu

18.Servírujte s potěšením!

Zdroj: retete-usoare.eu