Doba macešek pominula – vyzkoušejte kamínky na hrob

    Hřbitov není zrovna místem, kde se lidé zdržují. Rádi si tu sice zavzpomínají na své blízké, starost o hrob chtějí mít ale co nejsnadnější. Jakým směrem jít?

    doba macešek pominula – vyzkoušejte kamínky na hrob

    Kameny na hrob

    Údajně první zmínky o zvyku kladení kamenů na hroby pochází z období, kdy Židé odcházeli z Egypta. Jednalo se o počin, při kterém chtěli eliminovat, aby zvěř vyhrabávala těla ze země. Dnes je samozřejmě důvod použití kamenů jiný. Je to především praktičnost, úspora času a vzhled. Kamínky na hrob jsou skvělým materiálem, jak efektivně upravit hrob.

    Ne každý má v dnešní uspěchané době časové, ale i finanční možnosti, starat se o místo odpočinku zesnulých. Jelikož údržba výsadby květin a zeleně je časově náročná, často jsou správnou volbou právě okrasné kameny na hřbitov.

    doba macešek pominula – vyzkoušejte kamínky na hrob

    Použití okrasných kamenů na hroby

    Volte bílé kamínky na hrob, mramorové či jednobarevné kameny odlišných frakcí. Spotřeba výsypu pro jeden hrob činí 150 kg, u dvojhrobu je to 300 kg. Toto doporučení je vypočítáno tak, aby kamení povrch zcela zakrylo a působilo dekorativně.

    Pod každý posyp aplikujte ochranou folii nebo netkanou textilii. Pokud volíte folii, vyberte barevně sladěnou s kamínky na hroby. Funkce folie či textilie je taková, že brání prorůstání trávy, a tím vydrží hrob déle bez plevele a udrží si upravený vzhled. Váha valounků či drtě zajistí, že se povrch nerozfouká, a tak zůstává stále celistvý. Vydrží tak bez údržby i při vaší delší nepřítomnosti.

    doba macešek pominula – vyzkoušejte kamínky na hrob

    Nákup okrasných kamenů na hroby

    Pohodlně nakupte kamínky na hrob na internetu, kde nabízí palety po 100, 200 nebo 400 kilogramech. Výsyp je pak balen do pytlů po 25 kilech, abyste mohli snadněji dopravit okrasné kamínky na hřbitov. Důležité je umístění hrobu. Především v souvislosti se slunečním svitem, stínem nebo se srážkami během roku. Tam, kde bude pařit slunce je nesmyslné sázet choulostivé květiny. Právě pro tyto místa se hodí okrasné kamínky na hrob.

    Náměty na využití okrasných kamenů na hroby

    Pro upravený vzhled hrobu vytvořte pomyslný chodníček z bílých kamenů na hrob. Rozdělíte ho tak na různé segmenty – dvě části rostlinné výsadby mezi valounky. Květiny zaberou menší plochu a minimalizujete čas spojený s údržbou. Pokud rozsypete kamínky po celé ploše hrobu, zkuste na drobné oblázky položit pár větších kamenů nebo jiné dekorace – sošky, lucerny nebo keramické svíčky. Dalším tipem je vytvoření několika oddělených ploch, které vysypte různými odstíny kamínků na hrob, čímž vytvoříte mozaiku či tematický ornament.