Ovocné košíčky s pudinkovým krémem: Recept na dezert, který okouzlí každou návštěvu

0
Zdroj: Blanka Kozáková

Pokud hledáte sladkost, která je krásná na pohled a chutná úplně každému, vyzkoušejte tyto domácí ovocné košíčky s pudinkovým krémem. Křehké těsto, jemná krémová náplň a barevné ovoce tvoří dokonalou kombinaci, kterou zvládne připravit každý.


Ingredience na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu citronové kůry
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Ingredience na krém a ozdobu

  • 500 ml mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 120 g másla
  • 350 g ovoce (čerstvé nebo kompotované)
  • 1 balíček dortového želé

Postup přípravy

1) Nejprve si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku, přidejte moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a trochu nastrouhané citronové kůry. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a pomocí nože nebo kuchyňského robota vytvořte drobenku. Nakonec do ní zapracujte žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte několik minut odpočinout v lednici.

2) Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je do formiček na košíčky a naskládejte na plech. Pečte přibližně 15 minut, dokud košíčky nezezlátnou. Nechte je krátce vychladnout ve formičkách, poté je vyklopte a nechte úplně vychladnout.

3) Na krém uvařte z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Nechte ho vychladnout a vyšlehejte ho dohladka – ideálně bez škraloupu. Postupně do něj zašlehejte změklé máslo, zbylý cukr a vanilkový cukr. Výsledkem bude jemný a hladký krém. Přendejte ho do cukrářského sáčku a ozdobte jím připravené košíčky.

4) Nakonec přidejte na každý košíček kousky čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Podle návodu připravte dortové želé a ovoce jím lehce přelijte. Košíčky dejte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout, aby se chutě krásně propojily.


Tipy

  • Do těsta můžete přidat i trochu mletých ořechů.
  • Pokud chcete výraznější chuť, použijte čokoládový pudink místo vanilkového.
  • Na slavnostní příležitosti ozdobte košíčky lístkem máty nebo hoblinkami čokolády.

FAQ

Jak dlouho košíčky vydrží?
V chladu zůstanou čerstvé 2–3 dny.

Mohu použít mražené ovoce?
Ano, ale doporučuje se ho předem rozmrazit a dobře nechat okapat.

Je nutné použít želé?
Nemusí být, ale želé ovoce zpevní a dodá krásný lesk.


Další skvělé recepty


Závěr

Domácí ovocné košíčky s pudinkovým krémem jsou dezert, který se hodí ke kávě i na slavnostní stůl. Na první pohled vypadají složitě, ale postup je jednoduchý a výsledek naprosto skvělý. Určitě je vyzkoušejte – uvidíte, že si je zamilujete vy i vaše rodina.