
Tažený štrúdl je klasický a poctivý dezert, který se připravuje z tenkého těsta ručně vytaženého do velké placky. Tradičně se plní jablky, tvarohem, mákem nebo jinými náplněmi podle chuti. Její příprava je sice trochu pracnější než u listového těsta, ale odměnou je křehký a voňavý moučník, který si získá každého.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
Domácí tažený štrúdl
Co budeme potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 6 lžic oleje
- 150 ml vlažné vody
- špetku octa
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Smíchejte suché suroviny, poté přidejte olej, vodu a špetku octa. Vypracujte hladké těsto, které necháte asi hodinu odpočívat pod nahřátou miskou.
2. Vytažení těsta:
Na stůl dejte čistý ubrus, posypte ho moukou a rozválejte těsto. Jakmile je trochu rozválené, začněte ho rukama opatrně vytahovat. Ruce si potřete olejem, aby se těsto lépe táhlo. Vytahujte ze všech stran, dokud není dostatečně tenké. Silnější okraje těsta odřízněte.
3. Plnění:
Vytažené těsto rozdělte na dvě části, rovnoměrně na ně rozložte náplň podle chuti (jablečnou, tvarohovou, makovou nebo jinou). Pomocí ubrusu těsto srolujte.
4. Tvarování a příprava na pečení:
Štrúdly položte na plech vyložený papírem na pečení (není nutné, ale je to praktičtější zejména u tvarohové náplně). Povrch potřete olejem.
5. Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut, dokud štrúdl nezezlátne.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Přečtěte si také:
- Jak vyčistit připálený hrnec – jednoduchý postup, který zachrání nádobí
- Snídaňové okénka z listového těsta s vejcem, šunkou a sýrem
- Jablka z obchodu nestačí opláchnout čistou vodou: Pro zbavení „atraktivního povlaku“ je potřeba toto
- Nejlepší rychlá buchta na plech: Jednoduchý recept s ovocem a pudinkovým krémem
- Minutkový kuřecí plátek na žampionech: Rychlý a lahodný oběd s opečenými brambory