Kynuté meruňkové knedlíky – nadýchaná pochoutka z české kuchyně

Recept na kynuté meruňkové knedlíky.
Připravte si tyto kynuté meruňkové knedlíky. Zdroj: Eva Kormošová
Ovocné kynuté knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tento recept na kynuté meruňkové knedlíky je krásným příkladem toho, jak se jednoduché suroviny mohou proměnit v nadýchaný a šťavnatý poklad. Jemné kynuté těsto, sladké meruňky a možnost podávat je s tvarohem, máslem nebo cukrem – to je kombinace, která potěší děti i dospělé.

Ingredience

  • 600 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 kávové lžičky cukru (1 do těsta, 1 do kvásku)
  • 2 kávové lžičky olivového oleje
  • Špetka soli
  • 200 ml vody (přidávejte postupně)
  • 1/2 kostky droždí
  • Meruňky na plnění

Postup přípravy

  1. Připravte kvásek z droždí, cukru, trochy mouky a vody. Nechte ho vzejít.
  2. Do mísy dejte mouku, vejce, žloutek, cukr, sůl a olej. Přidejte kvásek a postupně vodu, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Rozdělte těsto na kousky, do každého vložte meruňku a zabalte do kuličky.
  5. Knedlíky nechte ještě krátce dokynout na pomoučeném vále.
  6. Vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 11–12 minut, dokud nejsou krásně nadýchané.
  7. Po vytažení je propíchněte vidličkou, aby unikla pára.

Tipy pro ještě lepší knedlíky

  • Podávejte je s rozpuštěným máslem a posypané cukrem, kakaem nebo mákem.
  • Pro bohatší variantu přidejte navrch tvaroh rozmíchaný s cukrem a vanilkou.
  • Pokud chcete jemnější chuť těsta, můžete místo vody použít mléko – rozdíl je znát.

Závěr

Kynuté meruňkové knedlíky jsou tradiční dobrota, která nikdy nezklame. Jemné těsto a sladké ovoce vytvářejí kombinaci, která je ideální pro sladký oběd i jako výjimečný dezert. Vyzkoušejte tento osvědčený recept a užijte si tu pravou chuť domácí kuchyně.