Připravte si voňavé skořicové šneky jako z pekárny: Nadýchané, máslové a neodolatelně sladké

Hledáš dokonalý recept na domácí skořicové šneky? Tenhle tě dostane. Měkoučké kynuté těsto, voňavá skořicová náplň a zlatavá kůrka s křupavým leskem – tohle je sladké pečivo, které doma zmizí dřív, než stihneš uvařit kávu. Ideální pro víkendovou snídani, svačinu ke kafíčku nebo jako pohoštění pro návštěvu. A co je nejlepší? Zvládneš je i bez cukrářských zkušeností.

Zdroj: Slavomíra Láslopová

Recept na voňavé skořicové šneky jako z pekárny

Ingredience (cca 25 šneků):

Na těsto:

  • 800 g polohrubé mouky
  • 500 ml vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 42 g čerstvého droždí
  • ¾ kostky margarínu (asi 150 g), změklého
  • 2 žloutky
  • 1 lžička cukru na kvásek

Na náplň:

  • Margarín (zbytek z ¾ kostky)
  • 2 žloutky
  • Skořicový cukr (nahrubo, nebo smíchaný cukr se skořicí podle chuti)

Na potření:

  • 1 vejce (rozšlehané)

Postup:

1. Kynuté těsto:

Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej lžičku cukru a nech vzejít kvásek (asi 10 minut). Mezitím do mísy nasyp mouku, cukr, sůl, přidej žloutky a změklý margarín. Nakonec přilij kvásek a vypracuj hladké, pružné těsto. Zakryj utěrkou a nech kynout na teplém místě asi 60 minut.

2. Náplň:

Změklý margarín smíchej se žloutky do hladkého máslového krému.

3. Tvarování:

Vykynuté těsto rozděl na dvě části. Každou rozválej na obdélník, potřete máslovou směsí a bohatě posyp skořicovým cukrem. Těsto zaviň jako roládu a nakrájej na cca 3–4 cm široké kousky.

4. Pečení:

Skořicové šneky vyskládej na plech s pečicím papírem. Potři je rozšlehaným vejcem a nech ještě 10–15 minut dokynout. Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

Hrnková buchta s pudinkem

Rychlý jablečný koláč Hurikán – stačí smíchat těsto a dát péct


Servírování:

Nech je chvíli vychladnout (jestli vydržíš 😄), můžeš je pocukrovat nebo polít jednoduchou vanilkovou polevou.


Tip:

Pro ještě luxusnější chuť můžeš do skořicové náplně přimíchat nasekané ořechy nebo rozinky namočené v rumu.