Rychlá a vláčná kakaová buchta s ořechy – neodolatelný dezert ke kávě nebo na mlsání

Tato rychlá kakaová buchta s ořechy je naprosto úžasná – vláčná, jemná a plná chuti. Kombinace kakaa, lískových ořechů a zakysané smetany dělá z obyčejného moučníku opravdu výjimečný dezert. A nejlepší na tom všem je, že příprava nezabere víc než pár minut. Pokud hledáte buchtu, která se nepřesušuje, krásně voní a potěší každého mlsouna, právě jste ji našli.

Zdroj: Petra Hulanová

Ingredience:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů (např. lískové nebo vlašské)
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku kvalitního kakaa
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla

Postup přípravy:

1) Nejprve si do mísy dejte všechny mokré suroviny – vejce, olej, zakysanou smetanu – a pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače je důkladně promíchejte do hladké směsi. V druhé misce promíchejte suché suroviny – mouku, mleté ořechy, kakao, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

2) Suché ingredience postupně přisypte k mokrým a opět dobře promíchejte, aby vzniklo hladké, voňavé těsto.

3) Připravte si pekáč – vymažte ho máslem nebo olejem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou, aby buchta nepřilnula.

4) Hotové těsto nalijte rovnoměrně do pekáče a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C (horní a spodní ohřev). Pečte přibližně 30 minut, dokud není buchta upečená – můžete vyzkoušet pomocí špejle, která by měla po vytažení zůstat suchá.

5) Po vychladnutí připravte čokoládovou polevu – ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte 100 g čokolády na vaření s 50 g másla a promíchejte dohladka. Polevu nalijte na buchtu a rovnoměrně rozetřete.

Připravte si také:

Sobotní vláčná šlehačková bábovka s jednoduchou a rychlou přípravou


Servírování:

Buchtu můžete podávat jen tak k odpolední kávě, s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny, případně posypat nasekanými ořechy pro ještě intenzivnější chuť.


Tipy a variace:

✔ Místo lískových oříšků vyzkoušejte mandle nebo vlašské ořechy.
✔ Do těsta můžete přidat kousky hořké čokolády nebo rozinky.
✔ Pokud nemáte zakysanou smetanu, skvěle ji nahradí bílý jogurt nebo kefír.


Závěr:

Tahle kakaová buchta s ořechy je nejen rychlá a jednoduchá, ale díky zakysané smetaně také neuvěřitelně vláčná a chutná. Je to dezert, který potěší každou návštěvu i domácí mlsouny, a přitom je hotový raz dva. Neváhejte a určitě si ho přidejte do svého sladkého repertoáru – budete se k němu rádi vracet.