Představte si bochník chleba, který má křupavou zlatavou kůrku a měkký, nadýchaný vnitřek. Tento domácí chléb z bílé a celozrnné mouky, pečený v sáčcích, vás uchvátí svou jemností a vůní. Pečení v sáčku zajišťuje dokonalou vlhkost a jemnou texturu, díky čemu bude každý kousek chleba lahodný. Ať už si jej užíváte s máslem, nebo jako součást vašeho oblíbeného jídla, tento chléb přinese do vaší kuchyně kouzlo domácího pečení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí chléb z bílé a celozrnné mouky pečený v sáčcích
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 400 g bílé pšeničné mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g sušené droždí
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 500 ml teplé vody
- 4 lžíce olivový olej
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do velké mísy prosejte bílou pšeničnou mouku a celozrnnou mouku. Přisypejte sušené droždí, cukr a sůl. Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se rovnoměrně spojily.
2. Do suché směsi přilijte teplou vodu a olivový olej. Nejprve použijte stěrku k promíchání a jakmile se ingredience začnou spojovat, přeneste těsto na pracovní plochu. Rukama hněťte, dokud nevznikne měkké, hladké a nelepivé těsto.
3. Vytvořte z těsta kouli a vložte ji do hluboké mísy, kterou předtím jemně potřete olivovým olejem. Povrch těsta také lehce potřete olejem a mísu zakryjte fólií. Nechejte na teplém místě kynout po dobu 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto opět prohněťte, aby se odstranily vzduchové bubliny a rozdělte ho na 2 stejné části, z kterých vytvarujte koule.
5. Následně každou kouli rozválejte na silnou obdélníkovou placku. Poté ji přeložte na třetiny, a pak ještě jednou na třetiny, podobně jako když skládáte dopis.
6. Po složení těsto znovu rozválejte na placku a všechny okraje těsta pak přehněte směrem do středu. Pak je jemně k sobě přitiskněte, abyste získali tvar kulatého bochníku.
7. Stejným způsobem postupujte i u druhé části těsta, pak hotové bochníky vložte do sáčku a položte na plech.
8. Povrch každého bochníku posypejte celozrnnou moukou a do středu každého bochníku opatrně vytvořte rýhu o hloubce přibližně 1 cm, což pomůže rovnoměrnějšímu pečení.
9. Svázané sáčky s těstem nechejte na teplém místě odpočívat 20-30 minut, aby těsto ještě trochu nakynulo.
10. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 220 °C, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
11. Po vyjmutí z trouby bochníky rozbalte ze sáčků a nechejte je vychladnout na mřížce. Tímto způsobem si zachovají svou křupavou kůrku a uvnitř zůstanou krásně měkké.
12. Podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Hledáte inspiraci na domácí pečivo? Vyzkoušejte tento skvělý sýrový chléb!
- Zbyl Vám starý chléb? Využijte ho a připravte si tuhle neskutečnou dobrotu
- Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou