Zdravé a chutné: Sekaná s pečeným zelím, mrkví a kaší

Hledáte chutný a netradiční způsob, jak připravit sekanou? Tento recept spojuje šťavnatou sekanou s pečeným zelím a mrkví, což dává pokrmu příjemně aromatickou chuť. Pečená zelenina dodá sekané nejen bohatší chuť, ale také lehčí a zdravější přílohu. Podávejte s bramborovou kaší a užijte si skvělý oběd!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: facebook.com/benefoodsnp – Václav Štafl

Sekaná s pečeným zelím, mrkví a kaší

Ingredience (pro 4 porce):

Na sekanou:

  • Mleté maso (mix vepřového a hovězího) – 600 g
  • Cibule – 1 ks
  • Česnek – 2 stroužky
  • Hořčice – 1 lžíce (nebo dle chuti)
  • Sůl a mletý černý pepř – podle chuti
  • Kmín – 1 lžička
  • Majoránka – 1 lžička
  • Vejce – 1 ks
  • Strouhanka – dle potřeby (cca 3 lžíce)

Na pečenou zeleninu:

  • Bílé nebo červené zelí – ½ hlávky
  • Mrkev – 3 střední ks
  • Sůl a mletý černý pepř – podle chuti
  • Kmín – 1 lžička
  • Tymián – 1 lžička
  • Olivový olej – 2 lžíce

Na bramborovou kaši:

  • Brambory – 600 g
  • Mléko – cca 150 ml
  • Máslo – 30 g
  • Sůl – podle chuti

Postup:

1. Příprava sekané – Do větší mísy dáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici a veškeré koření. Přidáme vejce a strouhanku, poté rukama důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Vytvarujeme šišku sekané a vložíme ji do zapékací mísy.

2. Příprava pečené zeleniny – Zelí nakrájíme na silnější klínky, mrkev na podélné hranolky (klínky). Obojí lehce posolíme, mrkev posypeme tymiánem, zelí kmínem a promícháme s trochou oleje.

3. Pečení – Sekanou i zeleninu vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme přibližně 45–60 minut. Sekanou můžeme částečně přikrýt alobalem, aby nevyschla. Zeleninu během pečení jednou promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

4. Příprava bramborové kaše – Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě doměkka. Po uvaření je slijeme, rozšťoucháme, přidáme mléko a máslo a vyšleháme do hladké kaše.

5. Servírování – Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s pečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Vyzkoušejte také: 


Tipy:

  • Pokud chcete mít šťavnatější sekanou, přidejte do směsi trochu nastrouhané cukety nebo nastrouhané syrové brambory.
  • Zelí lze před pečením lehce zakápnout octem pro výraznější chuť.
  • Pečená mrkev a zelí skvěle chutnají i s trochou medu nebo javorového sirupu pro jemně nasládlý podtón.

Závěr:

Tato sekaná s pečeným zelím a mrkví je skvělým způsobem, jak si dopřát tradiční jídlo v nové a zdravější verzi. Díky pečené zelenině získá sekaná výraznější chuť a celkově lehčí charakter. Podávejte s bramborovou kaší a užijte si skvělý domácí oběd!

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.