Bramborové pagáčky z kynutého těsta jsou klasickou pochoutkou, která si získala srdce mnoha milovníků domácího pečení. Díky přidání brambor do těsta jsou pagáčky neuvěřitelně vláčné a jemné, zatímco máslo dodává lahodnou chuť a krásně zlatavý povrch. Tento recept vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň výsledkem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Cuketovo-bramborové karbanátky s petrželkou plněné sýrem a s jemným dresinkem
Bramborové pagáčky z kynutého těsta s máslem
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro přibližně 40 koláčků:
Příprava kvásku + těsta:
- 25 g čerstvé droždí + trochu mléka + špetka cukru
- 400 g hladké mouky (může být i polovina celozrnné)
- 2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1 žloutek
- 150 g změklé máslo (nebo 100-120 g margarín)
- 3 střední brambory (uvařené a rozmačkané)
- 50-100 ml vlažné mléko (množství podle potřeby)
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na potření
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku + těsta: Rozpusťte čerstvé droždí v troše vlažného mléka s trochou cukru a nechte chvilku aktivovat.
2. Následně v míse smíchejte hladkou mouku se solí. Poté přidejte rozpuštěné droždí s mlékem, vlijte žloutek, vmíchejte změklé máslo a uvařené, rozmačkané brambory.
3. Začněte hníst těsto a přilévejte mléko postupně, dokud nebude těsto měkké, ale ne příliš lepivé. Pokud by se těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky.
4. Poté těsto přikryjte a nechejte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto jemně vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 2 cm. Potom skládejte těsto na polovinu, pak přeložte na obě strany napůl, čímž vytvoříte 6 vrstev.
Doporučujeme: Zapečené lodičky s kuřecím masem, bramborami, žampionovou směsí a sýrem podávané s lehkým salátem
6. Těsto znovu jemně vyválejte, nožem propíchněte nebo udělejte drobné řezy a vykrájejte tvary pomocí vykrajovátka na pečivo.
7. Koláčky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a nechte je 5-10 minut odpočívat. Nakonec je potřete směsí žloutku a mléka.
8. Pečte v předehřáté troubě s ventilátorem asi 15-20 minut při 180 °C (v běžné troubě může být čas o něco delší).
9. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.