Tradiční voňavý makový závin s ořechy a rozinkami: Pochoutka s kouzelným trikem v přípravě!

Tento tradiční makový závin je nejen lahodný a voňavý, ale jeho příprava má svůj jedinečný kouzelný trik – těsto se plní, překládá a krájí ještě před vložením do trouby. Díky tomu závin získá krásně křehké okraje a bohatě náplněné střední části. Tento způsob krájení umožňuje rovnoměrné propečení a příjemnou porci pro každého. Závin je ideální jako dezert po obědě, na snídani nebo jako pohoštění pro hosty, kdy jejich smysly okouzlí nejen bohatou chutí máku a ořechů, ale také jemnou vůní perníkového koření a rozinek.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Voňavý makový závin s ořechy a rozinkami: Krájený před pečením!
Zdroj: Jana Podoláková Burkartová

Voňavý makový závin s ořechy a rozinkami

Co budeme potřebovat:

Kvásek + těsto:

  • 250 ml vlažné mléko + 2/3 kostky čerstvé droždí + 1 lžíce cukru + trochu mléka
  • 75 g krystalový cukr
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • nastrouhaná citronová kůra (volitelně)
  • 150 g změklé máslo
  • 2 žloutky

Maková náplň:

  • 200 ml mléka + špetka soli
  • mletý mák (podle potřeby)
  • mleté ořechy (podle chuti)
  • 2 lžíce dětské krupice
  • med (podle chuti)
  • nastrouhaná citronová kůra (podle chuti)
  • 1 lžíce marmelády
  • špetka perníkové koření
  • sušené rozinky namočené v rumu (podle chuti)

Ostatní:

  • 1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření)
  • detská krupice (na posypání před pečením)
  • moučkový cukr – (na závěrečné posypání)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku: Ve vlažném mléce rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci cukru a trochu hladké mouky. Nechte vzejít kvásek na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí.

2. Příprava těsta: Prosejte hladkou mouku do velké mísy, přisypejte sůl, přidejte citronovou kůru a změklé máslo. Ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a přilijte k mouce. Nakonec vmíchejte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

3. Maková náplň: V hrnci přiveďte mléko se špetkou soli k varu. Poté snižte teplotu a přidejte mletý mák, mleté ořechy a dětskou krupici. Vařte na mírném ohni, dokud náplň nezhoustne. Dále přilijte med, přidejte citronovou kůru, marmeládu a špetku perníkového koření. Nakonec vmíchejte rozinky namočené v rumu a náplň nechejte vychladnout.

Voňavý makový závin s ořechy a rozinkami: Krájený před pečením!
Zdroj: Jana Podoláková Burkartová

4. Tvarování: Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, poté potřete makovou náplní a přeložte třikrát přes sebe. Ostrým nožem těsto nakrájejte na kousky silné asi 4 cm a položte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte a nechejte je dalších 40 minut kynout.

5. Nakonec je potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypejte krupicí. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut při 170–180 °C dozlatova a po upečení nechejte vychladnout.

6. Na úplný závěr závin posypejte moučkovým cukrem a podávejte jako sladký dezert, snídani nebo odpolední pochoutku.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Jablečný závin s mákem