
Vzpomínáte na školní jídelnu a oblíbené sladké obědy? Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem vás vrátí do dětství – jsou neuvěřitelně jemné, máslové a zalité bohatou domácí vanilkovou omáčkou.
Tento tradiční český dezert (či hlavní chod) si zamiluje celá rodina. S trochou rumu pro vůni a vanilkou pro chuť vytvoříte poklad české kuchyně, který nikdy neomrzí.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na kynuté těsto:
- 2 lžičky sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
- ½ hrnku krupicového cukru
- ⅔ hrnku vlažného mléka
- 1 kostka másla (rozehřátá)
- 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 žloutek
- ¼ lžičky soli
Na vanilkový krém:
- 6 žloutků
- ½ hrnku krupicového cukru
- 2 hrnky mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na potření:
- ⅓ kostky másla (na vymazání formy a potření buchet)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu (např. Stroh 40)
Náš tip: Připravte si tyto nadýchané a vláčné buchty s bílou a tmavou čokoládou – Jako od babičky!
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě, dokud nezačne pěnit.
2. Zahřátí mléka s máslem
Zbytek mléka lehce zahřejte v kastrůlku a rozpusťte v něm máslo. Nechte lehce vychladnout.
3. Zamíchání těsta
Do mísy dejte mouku, sůl, zbylý cukr, žloutek, vlažné mléko s máslem a kvásek. Vypracujte hladké těsto, zakryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Náš tip: Recept na banánové buchty připravené z kynutého těsta – Ideální k odpolední kávě!
4. Příprava na pečení
Předehřejte troubu na 160 °C. Pečící formu vymažte máslem.
5. Tvarování buchet
Z vykynutého těsta vytvořte váleček (cca 2,5 cm v průměru) a nakrájejte jej na malé kousky. Z nich vytvarujte kuličky.
6. Pečení
Vložte buchtičky do formy, každou potřete rozpuštěným máslem. Pečte 20 minut dozlatova.


7. Dokončení
V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte rum a směsí potřete upečené buchtičky.
Vanilkový krém:
8. Příprava základní směsi
Oddělte žloutky (bílky nebudeme potřebovat). Vyšlehejte je s cukrem a vanilkou do pěny.
9. Zahřátí mléka
Mléko přiveďte k varu a opatrně vlijte do žloutkové směsi za stálého šlehání.
Náš tip: Domácí kváskové buchty s makovou a ořechovou náplní: Jako od babičky!
10. Zahuštění krému
Směs vraťte zpět na plotnu a pomalu ohřívejte za stálého míchání, dokud nezhoustne.
11. Přesátí a vychladnutí
Přelijte přes síto do čisté mísy, občas promíchejte, aby nevznikl škraloup.
12. Servírování
Buchtičky podávejte teplé, přelité vanilkovým krémem.

Tipy:
- Čím menší buchtičky, tím nadýchanější výsledek.
- Pokud spěcháte, rozprostřete těsto do formy a po upečení nakrájejte na kostky.
- Rum v másle dodá pečivu neodolatelnou vůni a zabraňuje vysychání.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Honzovy buchty: Vláčné povidlové a makové plněné bochánky jako od babičky!