Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Nadýchané kynuté pečivo jako z dětství

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Nadýchané kynuté pečivo jako z dětství
Zdroj: cooklikeczechs.com

Vzpomínáte na školní jídelnu a oblíbené sladké obědy? Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem vás vrátí do dětství – jsou neuvěřitelně jemné, máslové a zalité bohatou domácí vanilkovou omáčkou.

Tento tradiční český dezert (či hlavní chod) si zamiluje celá rodina. S trochou rumu pro vůni a vanilkou pro chuť vytvoříte poklad české kuchyně, který nikdy neomrzí.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem:

Co budeme potřebovat:

Na kynuté těsto:

  • 2 lžičky sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • ⅔ hrnku vlažného mléka
  • 1 kostka másla (rozehřátá)
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • ¼ lžičky soli

Na vanilkový krém:

  • 6 žloutků
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 2 hrnky mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na potření:

  • ⅓ kostky másla (na vymazání formy a potření buchet)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu (např. Stroh 40)

Náš tip: Připravte si tyto nadýchané a vláčné buchty s bílou a tmavou čokoládou – Jako od babičky!


Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě, dokud nezačne pěnit.

2. Zahřátí mléka s máslem

Zbytek mléka lehce zahřejte v kastrůlku a rozpusťte v něm máslo. Nechte lehce vychladnout.

3. Zamíchání těsta

Do mísy dejte mouku, sůl, zbylý cukr, žloutek, vlažné mléko s máslem a kvásek. Vypracujte hladké těsto, zakryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.

Náš tip: Recept na banánové buchty připravené z kynutého těsta – Ideální k odpolední kávě!

4. Příprava na pečení

Předehřejte troubu na 160 °C. Pečící formu vymažte máslem.

5. Tvarování buchet

Z vykynutého těsta vytvořte váleček (cca 2,5 cm v průměru) a nakrájejte jej na malé kousky. Z nich vytvarujte kuličky.

6. Pečení

Vložte buchtičky do formy, každou potřete rozpuštěným máslem. Pečte 20 minut dozlatova.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Nadýchané kynuté pečivo jako z dětství
Zdroj: cooklikeczechs.com
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Nadýchané kynuté pečivo jako z dětství
Zdroj: cooklikeczechs.com

7. Dokončení

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte rum a směsí potřete upečené buchtičky.


Vanilkový krém:

8. Příprava základní směsi

Oddělte žloutky (bílky nebudeme potřebovat). Vyšlehejte je s cukrem a vanilkou do pěny.

9. Zahřátí mléka

Mléko přiveďte k varu a opatrně vlijte do žloutkové směsi za stálého šlehání.

Náš tip: Domácí kváskové buchty s makovou a ořechovou náplní: Jako od babičky!

10. Zahuštění krému

Směs vraťte zpět na plotnu a pomalu ohřívejte za stálého míchání, dokud nezhoustne.

11. Přesátí a vychladnutí

Přelijte přes síto do čisté mísy, občas promíchejte, aby nevznikl škraloup.

12. Servírování

Buchtičky podávejte teplé, přelité vanilkovým krémem.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Nadýchané kynuté pečivo jako z dětství
Zdroj: cooklikeczechs.com

Tipy:

  • Čím menší buchtičky, tím nadýchanější výsledek.
  • Pokud spěcháte, rozprostřete těsto do formy a po upečení nakrájejte na kostky.
  • Rum v másle dodá pečivu neodolatelnou vůni a zabraňuje vysychání.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Honzovy buchty: Vláčné povidlové a makové plněné bochánky jako od babičky!