Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!

Punčové řezy patří mezi ty tradiční zákusky, které nikdy neomrzí. Svou vláčnou texturou, nádhernou barvou a příjemně sladkokyselou chutí si získá každého. Tento recept je ideální na oslavy, posezení s přáteli nebo jen tak ke kávě. Připravte si ho podle našeho ověřeného postupu a zjistěte, proč by neměl chybět ani ve vaší kuchařce!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Punčové řezy

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 4 vejce (kupte si jich více a vyzkoušejte také mini volská oka)
  • 6 lžic vody (já jsem použila vlažnou)
  • 180 g moučkového cukru (množství si můžete upravit podle své chuti)
  • 200 g polohrubé mouky (z múky si lze připravit také vynikající máslové sušenky)
  • 1 lžička prášku do pečiva (ze zbytku balíčku si lze připravit také jogurtové lívance)
  • Červené barvivo (já jsem ho přidala do jednoho těsta)
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na náplň:

  • 1 sklenice marmelády (já jsem měla jahodovou, ale lze použít například i meruňkovou)
  • 250 ml malinového sirupu 
  • 100 ml vody
  • 1 rumu (lze ho také vynechat)
  • 1 dl citronové šťávy (můžete také použít citronovou šťávu zakoupenou v obchodě)
  • Punčová aroma (dle chuti)
Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na polevu:

  • 2 sáčky punčové polevy (Já jsem koupila Dr. Oetker, ale jsou i jiné značky)
  • Asi 6-7 lžic vody 
Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Nejprve oddělte bílky od žloutků (4).

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Bílky s 2 lžícemi moučkového cukru vyšlehejte do pevného sněhu.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem a vodou (6 lžic) do nadýchané hmoty.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Smíchejte polohrubou mouku (200 g) s práškem do pečiva (1 lžička). Postupně zapracujte mouku do žloutkové směsi.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec opatrně přimíchejte sníh z bílků a podle potřeby přidejte červené barvivo alespoň do jednoho těsta.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Rozetřete těsto rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v předehřáté troubě na 180-190 °C po dobu 10–15 minut, dokud povrch nezezlátne.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tenhle postup opakujte 3x a těsta nechte vychladnout.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava náplně:

Smíchejte v misce malinový sirup (250 ml), vodu (100 ml), rum (100 ml), citronovou šťávu (100 ml) a punčovou aromu (podle chuti). Nalijte do velké nádoby, aby se s ní lépe pracovalo.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na první plát upečeného těsta rozetřete ½ vybrané marmelády (já jsem použila jahodovou).

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Vrstvení:

Rozdělte druhý (zabarvený) upečený plát těsta na polovinu a každou část namáčejte v sirupové směsi. Namočené těsto položte na to první, které jste potřeli marmeládou.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak zase potřete marmeládou a položte poslední plát těsta. Když vám zbyde trochu sirupové směsi, můžete ji rozetřít na zbytek těsta.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Hotový koláč přikryjte pečícím papírem a zatěžkejte například prkénkem nebo knihami a nechte odležet ideálně přes noc (nemusí být v lednici).

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Dokončení:

Připravte punčovou polevu podle návodu na obalu a rozetřete ji rovnoměrně po povrchu koláče a nechte ji ztuhnout alespoň hodinu.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Já jsem hotový koláč ještě posypala barevnými kuličkami.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak hotový koláč nakrájejte na tři nebo čtyři části, poté každou část na menší kousky podle preferencí.

Myslela jsem si, že punčové řezy vůbec neumím upéct a povedlo se! Tady je jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete i vy!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Chutnější poleva: Místo hotové punčové polevy můžete připravit domácí polevu smícháním moučkového cukru, vroucí vody, citronové šťávy, trošky rumu a potravinářského barviva. Máte tak plnou kontrolu nad chutí a konzistencí.
  • Aromatizace těsta: Do těsta přidejte trochu citronové nebo pomerančové kůry pro jemnou citrusovou vůni.
  • Ovocné překvapení: Do vrstvy s džemem přidejte čerstvé ovoce, například maliny, jahody nebo borůvky. Ovoce osvěží a zvýrazní chuť.
  • Punčové aroma do těsta: Prohlubte punčovou chuť tím, že přidáte několik kapek punčové aroma přímo do těsta. Dort tak získá jemný punčový nádech i uvnitř.
  • Punčový dort na lžičce: Vrstvy dortu dejte do skleniček na dezerty a vrstvěte těsto, sirup a džem podobně jako tiramisu. Tato varianta je ideální pro slavnostní servírování.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.