Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem

Tyto nadýchané kroucené koblihy jsou dokonalou kombinací jemného těsta, svěží citronové vůně a sladkého vanilkového nádechu. Jejich příprava je jednoduchá, i když trochu časově náročná, ale výsledek rozhodně stojí za to. Křupavá kůrka a měkký, voňavý vnitřek dělají z těchto koblih perfektní pochoutku pro rodinné posezení nebo sladké pohoštění pro hosty. Připravte si tento tradiční dezert a okouzlete svou rodinu i přátele!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Doporučujeme: Smažené koblihy plněné nutellou – Rychlý a jednoduchý FOTO recept!

Kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem

Co budeme potřebovat:

  • Hladká mouka: 500 g
  • Teplé mléko: 275 ml
  • Čerstvé droždí: 20 g
  • Krystalový cukr: 20 g
  • Vaječné žloutky: 2 ks
  • Slunečnicový olej: 50 ml
  • Moučkový cukr: 30 g
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Vanilková esence
  • Špetka soli
  • Olej na smažení: cca 1 litr
  • Moučkový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do velké mísy vložte 20 g čerstvého droždí, 20 g krystalového cukru a 275 ml teplého mléka. Smíchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Nechte směs odpočívat 10 minut, aby droždí začalo pracovat.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

2. Základní těsto:

K aktivnímu kvásku přidejte 2 vaječné žloutky, 50 ml slunečnicového oleje a několik kapek vanilkové esence. Lehce promíchejte metličkou.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Poté přidejte prosátou hladkou mouku, 30 g moučkového cukru, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Rukama vypracujte těsto asi 10 minut, dokud nebude pružné a lehce lepivé.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Namažte si ruce olejem, vytvarujte těsto do koule a přikryjte mísu potravinovou fólií. Nechte kynout na teplém místě přibližně 60 minut.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

3. Formování těsta:

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený pracovní povrch. Rukama a válečkem rozválejte těsto na plát o tloušťce asi 1 cm.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Plát nakrájejte na proužky o šířce 3 cm. Každý proužek vyválejte rukama na pracovní desce do tvaru válečku.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Váleček ohněte do tvaru písmene „U“ a smotejte do spirály podle obrázku.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

4. Druhé kynutí:

Hotové spirály položte na prkénko nebo plech a přikryjte fólií. Nechte kynout dalších 30 minut.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

5. Smažení:

Do hluboké pánve nebo hrnce nalijte přibližně 1 litr rostlinného oleje a zahřejte ho na střední teplotu. Olej by měl být dostatečně horký, ale ne příliš, aby se koblihy nepřipálily.

Koblihy smažte asi 1 minutu z každé strany, dokud nezezlátnou.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

6. Dokončení:

Smažené koblihy vyjměte a položte na papírové utěrky, aby se odstranil přebytečný olej. Ještě teplé je hojně posypte moučkovým cukrem.

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Tip: Podávejte čerstvé a teplé. Užijte si je s rodinou, ale nezapomeňte, všeho s mírou!

Nadýchané kroucené koblihy s citronovou vůní a vanilkovým nádechem
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: