Pokud hledáte jednoduchý a přitom mimořádně chutný recept, který potěší vaše chuťové buňky, pak jsou křupavé lilky v sýrové krustě s osvěžujícím citronovým okurkovým salátem s mátou tou správnou volbou.
Tento pokrm spojuje jemnou strukturu lilků se sýrovým obalem, který při smažení získá dokonalou křupavost, a lehký salát s nádechem citronu a máty skvěle doplňuje celou kombinaci chutí. Ideální na rychlou večeři nebo originální pohoštění pro návštěvu!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Lilky v sýrové krustě s citronovým okurkovým salátem s mátou
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 2 středně velké lilky
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- italské bylinky – podle chuti
Na obalování – vaječná směs se sýrem:
- 3 vejce
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1/2 lžičky červené mleté papriky
- 100 g holandský sýr nebo oblíbený sýr
Ostatní na obalování:
- 100 g strouhanky + 50 g mouky
Salát se zálivkou:
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 40 ml rostlinný olej
- citronová šťáva z 1 citronu
- 3 salátové okurky + 2 lžičky soli
- čerstvá máta – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Vaječná směs se sýrem: Do mísy si rozklepněte vejce, které okořeňte solí, černým mletým pepřem a červenou mletou paprikou – promíchejte metličkou a nechejte chvíli stranou. Před koncem si do vaječné směsi vmíchejte strouhaný holandský sýr nebo svůj oblíbený sýr – pořádně promíchejte a přelijte do mísy.
2. Na talíř si nasypejte strouhanku a přisypejte mouku – promíchejte.
3. Základ: Středně velké lilky nakrájejte na hrubší plátky, které z obou stran posypejte solí a černým mletým pepřem – masírujte rukou, aby se koření vstřebalo. Položte na talíř a nechejte 15 minut působit.
4. Salát se zálivkou: Do misky vsypejte nastrouhanou kůru, přilijte rostlinný olej a ochuťte citronovou šťávou – promíchejte lžící.
5. Do jiné mísy vložte nakrájené salátové okurky a osolte – promíchejte a nechejte 15 minut působit. Po 15 minutách salátové okurky zbavte přebytečné šťávy a přendejte do velké mísy. Poté okurky přelijte připravenou citronovou zálivkou a ochuťte čerstvou nasekanou mátou – pořádně promíchejte. Mísu přikryjte fólií a uložte na 30 minut do lednice.
6. Nejprve plátky cuket z obou stran obalte ve smíchané strouhance s moukou a poté v připravené vaječno-sýrové směsí.
7. Do pánve s rozehřátým olejem položte obalené plátky cuket a posypejte italskými bylinkami. Přikryjte pánev pokličkou a smažte lilky z obou stran na mírném ohni dozlatova a dokřupava.
8. Po smažení je přendejte na talíř a podávejte je s připraveným okurkovým salátem s citronovou příchutí, ale hlavně podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.