Recept na domácí makové koláčky, které jsou naprosto neodolatelné

Pokud milujete domácí pečivo a toužíte po něčem, co voní po máku a rozplývá se na jazyku, pak jsou tyto makové koláčky přesně to, co hledáte! Jemné těsto, bohatá maková náplň a dokonale vyvážená sladkost činí tyto koláčky naprosto neodolatelnými. Ideální jsou ke kávě nebo čaji, ale skvěle se hodí i jako dezert na rodinné oslavy či jako sladká pochoutka ke každodennímu potěšení. Připravte si je jednoduše doma a užijte si jejich nezaměnitelnou chuť a vůni!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Zdroj: Alena Bínová

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Domácí makové koláčky

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 1/4 litru mléka
  • 20 kostek cukru (nebo 20 čajových lžiček)
  • 1 sklenice oleje (používá se sklenice od hořčice)
  • 1 kostka kvasnic (droždí)
  • 2 vajíčka

Maková náplň:

  • Pomletý mák
  • Mléko
  • Namleté piškoty
  • Povidla
  • Rozinky

Na dokončení:

  • Marmeláda
  • Drobenka

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Směs dobře promíchejte a nechte vzejít kvásek (cca 10–15 minut).

2. Příprava těsta:

Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vzejitý kvásek, olej a vejce. Vše důkladně zpracujte na hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

3. Příprava makové náplně:

Pomletý mák povařte v mléce, přidejte namleté piškoty a povidla. Směs důkladně povařte a na závěr přidejte rozinky. Směs nechte vychladnout.

4. Tvarování koláčů:

Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a tvarujte z nich malé koláče. Do středu každého koláče dejte lžičku makové náplně.

5. Dokončení:

Na makovou náplň dejte lžičku marmelády a navrch posypte drobenkou.

6. Pečení:

Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nejsou zlatavé (cca 15–20 minut).


Tipy:

  • Drobenka: Smíchejte máslo, mouku a cukr v poměru 1:1:1 pro křupavou a sladkou drobenku.
  • Variace: Místo máku můžete použít ořechovou náplň nebo tvaroh.

Závěr:

Makové koláče jsou tradiční pochoutkou, kterou si zamilujete. Těsto je jemné a náplň z máku, piškotů a povidel dodává koláčům bohatou a sladkou chuť. Ideální na rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě.

Dobrou chuť!

Pokud vám tento recept zachutnal, určitě neváhejte vyzkoušet i tento:

Polštářky z listového těsta plné smetanového krému a nutelly!