Připravte si domácí kaiserky – Jsou čerstvé, měkké a můžete je dochutit podle vlastních představ

Domácí kaiserky jsou skvělou alternativou k těm z obchodu. Jsou čerstvé, měkké a můžete je dochutit podle vlastních představ. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit chutné kaiserky, které můžete podávat k snídani, obědu nebo večeři.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Petra Hulanová

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak se inspirujte dalšími jedinečnými recepty na DOMÁCÍ PEČIVO!

Domácí kaiserky

  • 500 g hladké mouky
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml mléka (nebo vody, ale s mlékem jsou lepší)
  • 60 ml oleje

Na potření a posypání:

  • Vejce nebo voda (na potření)
  • Sůl, kmín, sezam, mák, len (na posypání podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a cukr. Rozdrobte droždí a zalijte vlažným mlékem. Přidejte olej a začněte zpracovávat těsto.

2. Hnětení a kynutí:
Těsto důkladně vypracujte, dokud nebude hladké a elastické. Poté ho přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Tvarování kaiserek:
Nakynuté těsto rozdělte na 10–12 stejných kousků. Každý kousek vytvarujte do kuličky a jemně zmáčkněte, abyste vytvořili typický tvar kaiserek. Poté nechte znovu kynout dalších 15–20 minut.

4. Potírání a posypání:
Před pečením kaiserky potřete rozšlehaným vajíčkem nebo vodou a posypte libovolným posypem podle chuti – například solí, kmínem, sezamem, mákem nebo lněnými semínky.

5. Pečení:
Troubu předehřejte na 250 °C (horní a dolní ohřev bez horkovzduchu). Jakmile vložíte plech s kaiserkami do trouby, snižte teplotu na 190 °C a pečte přibližně 15–20 minut, dokud nejsou kaiserky zlatavé a na dotek měkké.

Vyzkoušejte také:


Tipy:

  • Plnění: Můžete kaiserky naplnit oblíbenými ingrediencemi – šunkou, sýrem nebo zeleninou, a získat tak chutnou variantu sendviče.
  • Posyp: Vyzkoušejte různé druhy posypu, abyste kaiserky ozvláštnili. Kombinace máku a sezamu je vždy vynikající.

Závěr:

Domácí kaiserky jsou ideální pečivo pro každodenní použití. Jejich jednoduchá příprava a chutný výsledek zaručují, že se k tomuto receptu budete často vracet. Podávejte je čerstvé a křupavé, skvělé s máslem, marmeládou nebo jinými přísadami podle vaší fantazie.

Dobrou chuť!

Pokud vám tento recept zachutnal, určitě neváhejte vyzkoušet i tento:

Měkké kynuté pečivo s medem a ořechy – tradiční sladký dezert s rumovým sirupem