Vítejte v naší kulinářské zóně plné skvělých receptů! Dnes vám přinášíme unikátní pochoutku, která okouzlí vaše chuťové pohárky – pečená gurmánská sekaná s křupavou kůrkou na cibulce, podávaná s novými česnekovými bramborami se žampiony. Ať už plánujete rodinnou oslavu, sváteční večeři nebo jen hledáte způsob, jak potěšit své blízké výjimečným jídlem, naše sekaná vám přinese radost a komplimenty od vašich hostů.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty s MLETÝM MASEM!
Pečená gurmánská sekaná na cibulce s česnekovými bramborami se žampiony
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- 3 krajíce chleba
- 100 ml mléka
- 1 kg mleté maso
- 150 g sýra
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička černý mletý pepř
- 1 lžička sušený česnek
- 1/3 lžičky sušený koriandr
- špetka muškátový oříšek
- 3 vejce
- jarní cibulka – podle chuti
- 1 cibule
- 1/4 mladé bílé zelí + sůl
- 1 mrkev
Ostatní:
- 20 g másla + 40 g másla – na smažení
- olej – na vymazání plechu
Cibulový základ:
- 1 cibule + vroucí voda
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce octu
Směs na potření masa:
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžička hnědý cukr
- 1 lžička balzamikový ocet
- 1 lžíce olivový olej
Příloha:
- 1 kg nové brambory + sůl + vroucí voda
- 150 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- čerstvý nasekaný kopr nebo petrželka – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Směs mletého masa: Do velké mísy vložte nakrájený chleba a přilijte mléko – pořádně rukou promíchejte. Dále do mísy vložte mleté maso a vsypejte strouhaný sýr. Dochuťte solí, černým mletým pepřem, sušeným česnekem, sušeným koriandrem a muškátovým oříškem. Potom do mísy rozklepněte vejce a vmíchejte nakrájenou zelenou cibulku – důkladně rukama promíchejte.
2. Připravte si pánev s rozehřátým máslem a vsypejte do ní nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni do průhledná.
3. Mezitím si do jiné mísy vložte nakrájené bílé zelí a přisypejte trochu soli – promíchejte rukama. Pak zelí vmíchejte do pánve s cibulí a přidejte ještě nastrouhanou mrkev. Společně smažte na mírném ohni. Po smažení zeleninu vmíchejte do mísy s mletým masem – znovu promíchejte a vytvarujte se směsi 2 stejné bochníky.
4. Cibulový základ: Do velké mísy si vložte cibuli nakrájenou na půlkolečka a zalijte vroucí vodou. Ochuťte cukrem, solí a octem – promíchejte a nechejte 10 minut působit. Potom vodu slijte a cibuli rozprostřete na plech vymazaný olejem.
5. Na cibulový základ na plechu položte vedle sebe 2 stejné bochníky masa a podlijte trochou vody.
6. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatohněda.
7. Mezitím si do hrnce na sporáku vložte nové brambory, zalijte vodou a osolte – vařte 25 minut na mírném ohni do změknutí.
8. Směs na potření masa: Do misky si nalijte kečup, nasypejte hnědý cukr, nalijte balzamikový ocet a dochuťte olivovým olejem – promíchejte a směs je hotová!
9. Po 40 minutách vyjměte plech z trouby, potřete povrch a boky sekané připravenou směsí. Pečte v troubě dalších 20 minut při 180 °C dokřupava.
10. Příloha: Do pánve s rozehřátým máslem vložte scezené uvařené nové brambory překrojené na polovinu – promíchejte a smažte na mírném ohni dozlatova. Dále do pánve vmíchejte nakrájené žampiony na půlměsíce a nadrobno nakrájený česnek – pokračujte v míchání a ve smažení. Na závěr křupavé brambory dochuťte solí, černým mletým pepřem a nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou – důkladně promíchejte.
11. Podávejte s láskou, skvělou chutí a nadšením, jak se vám to skvěle povedlo.
Přátelé, přejeme Vám dobrou a nezapomenutelnou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.