V dnešním speciálním tipu na skvělé ovocné potěšení jsme pro vás připravili recept na pancho smetanový dort s třešněmi, ananasem a vlašskými ořechy s čokoládovou polevou. Jemné kakaové těsto s lahodným smetanovým krémem v kombinaci s osvěžujícím ovocem, čokoládovou polevou a křupavými ořechy vám zaručí to pravé potěšení. Dort je trochu náročnější, ale jistě se vám odmění svou jedinečnou chutí.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pancho smetanový dort s třešněmi, ananasem a vlašskými ořechy s čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 6 vajec
- 200 g cukru
- špetka soli
- 120 ml mléko
- 80 ml rostlinný olej
- 200 g mouka
- 40 g kakao
- 10 g prášek do pečiva
Krém:
- 400 g smetana ke šlehání 33-36 %
- 130 g moučkový cukr
- 300 g zakysaná smetana
- 200 g smetana ke šlehání + 30 g moučkový cukr
Ovoce:
- 200 g višně nebo vypeckované třešně
- 200 g ananas v konzervě
- 70 g vlašské ořechy
Poleva:
- 30 g tmavá čokoláda
- 30 g hořká smetana 33-36 %
Na zdobení a posypání:
- vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce, nasypejte cukr a přidejte špetku soli – šlehejte 8-10 minut do hladké směsi. Dále do mísy nalijte mléko, přilijte olej a pokračujte ve šlehání. Pak ve 2 fázích nasypejte smíchané prosáté suché přísady: mouka, kakao a prášek do pečiva – pořádně promíchejte stěrkou.
2. Výsledné těsto nalijte na plech o rozměru 39 x 32 cm vyložený pergamenem, pěkně rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 18-20 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení těsto přeložte s novým pergamenem na mřížku a odstraňte starý pergamen. Pomocí oválné mísy a nože vytvarujte kruh a zbylé těsto nakrájejte na kostky.
4. Krém: Do nádobky od mixéru nalijte smetanu ke šlehání 33-36 % a nasypejte moučkový cukr – šlehejte a vmíchejte zakysanou smetanu – dobře promíchejte stěrkou do krémové směsi.
5. Sestavení dortu: Do mísy rozprostřete fólii a na dno mísy naneste trochu krému. Pak do nádoby s krémem vložte nakrájené kostky těsta, obalte je v krému a postupně lžící nanášejte první vrstvu těsta obaleného krémem.
6. Následně naaranžujte střídavě višně nebo vypeckované třešně, nakrájený ananas zbavený šťávy a vlašské ořechy. Stejný postup zopakujte ještě 2 krát a ukončete povrch kruhovým těstem. Celou mísy zakryjte fólií a uložte na 6-8 hodin do lednice na ztuhnutí.
7. Po 6-8 hodinách vyjměte dort z lednice, obraťte ho na druhou stranu, odstraňte mísu a fólii. Potom celý dort potřete vyšlehanou smetanou s moučkovým cukrem a pěkně uhlaďte.
8. Poleva: Do misky vložte nalámanou tmavou čokoládu a zalijte ji horkou smetanou ke šlehání – promíchejte a poleva je hotová!
9. Získanou polevu přendejte do zdobícího sáčku a na celém dortu vytvořte libovolné vzory. Na spodek dortu posypejte nasekané vlašské ořechy a můžete ho také na chvíli uložit do lednice, ale nemusíte.
10. Pancho smetanový dort s třešněmi, ananasem a vlašskými ořechy s čokoládovou polevou podávejte s láskou, skvělou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.