Domácí kynutý ořechový a makový štrúdl s džemem je dokonalou sladkou pochoutkou, která voní po tradici a domově. Tento klasický dezert spojuje jemné kynuté těsto s bohatou ořechovou a makovou náplní, kterou krásně doplňuje sladký džem. Pojďme na recept!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Domácí kynutý ořechový a makový štrúdl s džemem
Co budeme potřebovat:
Ořechová náplň:
- 200-300 g mleté vlašské ořechy
- 100 g cukru
- 2 lžíce libovolný světlý džem
- 100 ml teplé mléko
Maková náplň:
- 200-300 g pravý mak
- 100-150 g cukru
- 2-3 lžíce libovolný džem
- 200 ml teplé mléko nebo podle potřeby
Kvásek:
- 25 g čerstvé nebo 7 g sušeného droždí + 1 lžíce cukru + 200 ml teplé mléko
Těsto:
- 700 g hladká mouka
- 1/2 lžičky soli
- 200 ml teplá voda
- 30 ml + 20 ml oleje
- připravený kvásek
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na potření
Jak budeme postupovat:
1. Ořechová náplň: Do mísy vsypejte mleté vlašské ořechy, přisypejte cukr, dochuťte libovolným džemem a přilijte teplé mléko – promíchejte a ořechová náplň hotová!
2. Maková náplň: Do mísy nasypejte mák, přisypejte cukr, dochuťte libovolným džemem, přilijte teplé mléko – promíchejte a maková náplň hotová!
3. Kvásek: Nejprve do mísy rozdrobte čerstvé droždí nebo nasypejte sušené droždí, přisypejte cukr a přilijte mléko – dobře promíchejte a nechejte 10 minut působit.
4. Těsto: Do mísy nasypejte hladkou mouku a přisypte sůl – jemně promíchejte. Dále do mísy přilijte teplou vodu, olej, vmíchejte připravený kvásek a ručně vypracujte těsto. Poté těsto ještě přelijte olejem a pokračujte v hnětení.
5. Následně mísu vymažte trochou oleje a položte do něj vypracované těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte těsto 30 minut kynout na teplém místě.
6. Po 30 minutách vykynuté těsto položte na čistou plochu jemně vysypanou moukou a potřenou trochou oleje. Těsto rozdělte na 4 přibližně stejné díly, z kterých vytvarujte kouli a celé je potřete olejem. Pak přikryjte utěrkou a nechejte 15 minut odpočívat.
7. Po 15 minutách vytvarujte první díl těsta do tvaru obdélníku, který můžete přikrýt celofánem, aby se vám lépe rozválel a po vyválení těsta odstraňte celofán.
8. Na vyválené těsto jemně po celé ploše rozetřete 1/2 ořechové náplně a srolujte do rolky. Srolovanou rolku na konci slepte s druhým vyváleným obdélníkem, pak rozetřete druhou 1/2 ořechové náplně a společně srolujte do rolády. Stejný postup opakujte aj při makové roládě.
9. Připravte plech nebo formu vyloženou a rozdělenou papírem, vložte do ní obě štrúdly a propíchněte je špejlí.
10. Nakonec je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení byly krásně zlatavé. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 180 °C dozlatova, nebo podle potřeby.
11. Domácí kynutý ořechový a makový štrúdl s džemem po upečení nakrájejte a podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.