Takto skladuji rajčata z domácí úrody až 1 rok: Jsou ještě chutnější než čerstvá

Ruská rajčata ve sněhu jsou oblíbenou zimní pochoutkou, která potěší každého milovníka nakládané zeleniny. Tento recept vám umožní uchovat rajčata z vaší zahrady až na celý rok, a to přirozeně, bez konzervantů. Po otevření vypadají jako posypaná sněhem díky jemným krystalům soli, které se během sterilizace usazují na povrchu rajčat.

Zdroj: Moje kuchyně Tanja

Ingredience

  • 2,5 kg rajčat
  • 2 l vody
  • 20 stroužků česneku
  • 100 ml 9% octa
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce soli

Postup

1) Příprava rajčat: Rajčata důkladně omyjte a naskládejte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.

2) Příprava nálevu: Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Poté rajčata ve sklenicích zalijte horkou vodou, přikryjte víčky a nechte 20 minut odstát.

3) Příprava česneku: Česnek umeleme nebo rozmixujeme a necháme stranou.

4) Vytvoření zálivky: Vodu ze sklenic s rajčaty slijte zpět do hrnce. Přidejte ocet, cukr a sůl a za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se ingredience nerozpustí.

5) Plnění sklenic: Do každé sklenice přidejte nasekaný česnek a poté je znovu zalijte připravenou zálivkou až po vrch.

6) Sterilizace: Sklenice pevně uzavřete a jemně protřeste, aby se česnek rovnoměrně rozložil. Sklenice zabalte do deky a nechte zcela vychladnout. Uskladněte na tmavém a chladném místě.

Další varianty

Nakládaný rajčatový salát:

  • Rajčata omyjte, udělejte zářez do tvaru kříže a ponořte je na 30–40 sekund do vroucí vody. Poté je vložte do studené vody a oloupejte. Rajčata nakrájejte na menší kousky, naplňte sklenice a mezi vrstvy rajčat posypte solí. Sterilizujte 30 minut a uchovejte na tmavém místě.

Kořeněná rajčata:

  • Do sklenic přidejte zrnka pepře, koriandr, hořčičná semínka a bobkový list. Naskládejte rajčata a cibuli, poté zalijte horkou převařenou vodou a nechte 15 minut odstát. Vodu slijte, přidejte cukr, sůl a ocet, přiveďte k varu a rajčata znovu zalijte.

Závěr

Ruská rajčata ve sněhu jsou skvělým způsobem, jak uchovat úrodu rajčat až na celý rok. Tento recept je jednoduchý a nevyžaduje žádné konzervanty. Rajčata můžete využít jako přílohu k masu, do salátů nebo si je vychutnat jen tak na chlebu. Vyzkoušejte a potěšte svou rodinu touto chutnou pochoutkou.

VIDEO RECEPT: