
Nadýchané měkoučké máslové croissanty plněné sýrem čedar jsou skvělou volbou pro luxusní snídani, která potěší vaše smysly. Tyto croissanty spojují křupavé máslové těsto s bohatou a výraznou chutí sýra čedar, což vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Ideální pro víkendová rána nebo jako výjimečná pochoutka k odpolední kávě.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.

Máslové croissanty plněné sýrem čedar
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 šálek teplé vody (200 ml)
- 1 šálek teplé mléko (200 ml)
- 1 lžíce sušené droždí (10 g)
- 1 lžíce cukru (10 g)
- 1 šálek oleje (125 ml)
- 1 lžička soli (8g)
- 5-6 šálků mouky (550-600 g)
Ostatní:
- 100 g strouhané studené máslo
- 100 g sýr čedar
Na potírání:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do velké mísy nalijte teplou vodu, přilijte teplé mléko, nasypejte sušené droždí a přisypejte cukr – míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Dále do mísy přilijte olej, pak nasypte sůl a postupně přisypávejte ve 2-3 fázích mouku – dobře promíchejte a vypracujte vláčné těsto, které rukou hněťte 2-3 minuty do tvaru koule. Mísu přikryjte fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.




2. Po 1 hodině kouli těsta položte na čistou plochu vysypanou moukou a vyválejte pomocí válečka do čtverce, které posypejte strouhaným studeným máslem. Srolujte do rolády a prsty slepte konce.




3. Následně překrojte na 4 stejné díly, položte na podnos, pak přikryjte fólií a uložte na 20 minut do mrazničky.

4. Po 20 minutách vyndejte těsto z mrazničky a na čisté ploše vysypané moukou zmačkejte konce těsta. Potom pomocí válečka vyválejte do kruhu a rozdělte na 8 stejných trojúhelníků. Na každý okraj trojúhelníku si položte plát tvrdého sýra čedar a srolujte do tvaru croissantu. Postup opakujte při každém díle těsta.






5. Položte je na plech vyložený pergamenem pěkně vedle sebe, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat.
6. Po 20 minutách je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.

7. Pečte je v předehřáté troubě při 190 °C, podle potřeby dozlatova a dokřupava.
8. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a potěšením.


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.