Připravte si lahodný nadýchaný jahodový dort s pudinkovým krémem a jemnou polevou, který potěší všechny milovníky sladkostí. Tento dort je dokonalou kombinací svěží chuti jahod, krémového pudinku a lehké polevy, která dotváří celý dezert. Vyzkoušejte tento recept a užijte si osvěžující pochoutku.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jahodový dort s pudinkovým krémem a polevou
Co budeme potřebovat:
(1 šálek = 250 ml)
Na těsto:
- 80 g změklého másla (1/3 šálku)
- 100 g krystalového cukru (1/2 šálku)
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- jahodový džem na potření
Na pudinkový krém:
- 500 ml mléka (2 šálky)
- 1 vanilkový lusk
- 400 g jahod
- 60 g krystalového cukru (1/3 šálku)
- 2 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu (1/3 šálku)
- 200 g smetanového sýra (nebo creme fraiche) (4/5 šálku)
Na polevu:
- 1 balení červené dortové polevy (12 g)
- 250 ml studené vody
- 30 g krystalového cukru (2 vrchovaté lžíce)
Jak budeme postupovat:
1. Do misky přidejte máslo a cukr. Přidejte vejce a vyšlehejte mixérem. Přidejte mouku, prášek do pečiva a znovu vyšlehejte.
2. Těsto vypracujte, zabalte do plastového sáčku a vložte na 30 minut do ledničky. Po uplynutí doby těsto rozválejte do kruhu a vložte do dortové formy vyložené pečícím papírem.
3. Těsto posypte moukou a rozválejte po celé ploše. Vytvořte okraj vysoký asi 2 cm. Propíchejte vidličkou, přikryjte pečícím papírem a nasypte rýži.
4. Pečte v předem vyhřáté troubě 15 minut při teplotě 180 °C. Po 15 minutách odstraňte rýži a pečte dalších 10 minut při stejné teplotě.
5. Po upečení těsto potřete jahodovým džemem, obložte fólií a formou.
6. Do hrnce přidejte mléko a vanilkový lusk. Přiveďte k varu a nechte 30 minut odstát.
7. Mléko přeceďte přes sítko a přidejte cukr. V samostatné misce smíchejte žloutky, trochu studeného mléka a škrob. Dobře promíchejte.
8. Směs vlijte do vroucího vanilkového mléka a vařte, dokud krém nezhoustne. Do krému pak přidejte smetanový sýr a důkladně promíchejte.
9. Horký krém rozetřete na těsto a přidejte rozpůlené jahody. Dort nechte 30 minut vychladnout.
10. V kastrolu smíchejte dortovou polevu s vodou a cukrem. Přiveďte k varu a nechte 5 minut vychladnout.
11. Polevu nalijte na dort a vložte na 3-4 hodiny do ledničky (nejlépe chutná druhý den).
Hotovo! Dobrou chuť!