Kefírové řezy s čokoládovou polevou ze zakysané smetany

Kefírové řezy jsou výborným způsobem, jak využít kefír ve sladkém pečení. Tento jednoduchý recept vytváří vláčné a chutné řezy, které jsou díky kefíru jemné a navíc pokryté bohatou čokoládovou polevou. Ideální pro svačinu nebo jako sladký závěr k jídlu.

Zdroj: Maťa Mařáková

Ingredience

Na těsto:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce

Na polevu:

  • 200 ml kysané smetany
  • 100 g hořké čokolády

Postup

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, jedlou sodu a kakao. Přidejte olej, kefír a vejce. Vše důkladně promíchejte, dokud nebude těsto hladké.

2) Pečení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, nebo dokud není moučník pečený (zkouška špejlí).

3) Příprava polevy: Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, odstavte z ohně a zamíchejte kysanou smetanu, dokud není směs hladká.

4) Dokončení: Vychladlý moučník rovnoměrně potřete čokoládovou polevou. Nechte polevu ztuhnout.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Kefírové řezy s čokoládovou polevou jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá nejen chutné, ale i relativně jednoduché pečivo. Díky kefíru je moučník vláčný a čokoládová poleva dodává sladkosti perfektní finální dotek.