Dnes si připravíme tradiční české jídlo, které kombinuje pikantní “Katův šleh” s křupavými bramboráčky. Katův šleh je vynikající vepřové jídlo plné chutí, doplněné o ostré i kyselé prvky, které mu dodávají jedinečný charakter. K tomu přidáme domácí bramboráčky, které jsou oblíbenou pochoutkou na celém území České republiky. Tento recept je ideální pro víkendový oběd nebo večeři, kdy máte čas si vychutnat vaření a potěšit rodinu či přátele skvělým jídlem.
Co budeme potřebovat:
Katův šleh:
- 500 g vepřové kýty
- 1 červená cibule
- 1 svazek naťové cibulky (pouze bílá část)
- 1 červená paprika
- 1 feferonka (nebo sušené chilli papričky)
- 300 g sterilovaného leča
- 1 kyselá okurka
- 2 lžíce worcesterové omáčky (Heinz)
- 4 lžíce kvalitního kečupu
- Sůl, mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- Tuk do pánve
Bramboráčky:
- 2 velké brambory
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžíce sušené majoránky
- Sůl, mletý pepř
- 4-5 lžic strouhanky
- Tuk na smažení
Jak budeme postupovat:
Katův šleh:
1) Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zakápneme worcesterovou omáčkou. Přidáme olej a necháme marinovat. Pokud nemáme čerstvou feferonku, použijeme sušené chilli.
2) Lečo vyklopíme do sítka a necháme odkapat.
3) Cibuli oloupeme a nakrájíme na céčka, papriku a feferonku nakrájíme na proužky resp. nadrobno, okurku na kostičky.
4) V pánvi rozpálíme tuk a přidáme marinované maso. Restujeme 5 minut, přidáme cibuli, feferonku, česnek, papriku a restujeme dalších 5 minut. Poté přidáme lečo a kečup, prohřejeme a dosolíme dle chuti.
Bramboráčky:
1) Brambory nastrouháme – jednu nahrubo, druhou na jemno. Přidáme zbytek ingrediencí a dobře promícháme.
2) Na rozpáleném tuku smažíme z obou stran dozlatova.
Vyzkoušejte také:
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Karbanátky z kuřecího masa a zeleniny s bramborovou kaší
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Pečená kližka na kořenové zelenině s bramborovou kaší
Závěr
Katův šleh s bramboráčky je dokonalou kombinací pikantního masa a křupavých brambor, která zasytí a potěší každého milovníka tradiční české kuchyně. Toto jídlo je ideální pro chvíle, kdy chcete něco výjimečného a přitom zůstat věrni klasice. Příprava může vyžadovat trochu více času, ale výsledek stojí za to. Podávejte s oblibou a užijte si každý kousek.