Domácí nadýchané křupavé křehké máslové croissanty – to je dnešní recept, který vám s úsměvem nabízíme. Jejich chuť je výrazně křupavě jemná, máslová a vůně nádherná. Jsou tak měkké, že se rozplývají na jazyku a děti je milují! Se šálkem horkého kakaa, čokolády nebo čaje si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí nadýchané křupavé křehké máslové croissanty
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 ml mléka (1 ½ šálku)
- 200 ml vody (1 šálek)
- 2 lžíce cukru
- 1 balíček sušené droždí (10 g)
- 1 vejce
- 700 g mouka
- 1 lžička soli
Ostatní:
- olej – na vymazání mísy
- rozpuštěné máslo – na potírání těsta
- žloutek + trochu mléka – na potírání
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte mléko, přilijte vodu, nasypejte cukr a sušené droždí a promíchejte. Dále rozklepněte vejce, nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva a osolte. Dobře promíchejte a vypracujte ručně těsto.
2. Následně těsto protáhnete na ploše vysypané moukou a vytvarujte kouli, kterou položte do misky vymazané olejem. Přikryjte fólií a nechte kynout 40 minut na teplém místě.
3. Po 40 minutách by jste měli získat nadýchané, pružné a vláčné těsto, které překrojte na 2 stejné díly (koule).
4. Koule vyválejte pomocí válečka na moukou vysypané ploše do velikosti 40 x 40 cm a potřete je po celé ploše rozpuštěným máslem. Pak skládejte do tvaru rolády a položte vedle sebe. Pomocí nože z nich vytvarujte řezy, z kterých pomocí špejle vytvarujte vzory a stočte do kolečka. Postup opakujte.
5. Položte je na plech vyložený pergamenem a potřete je žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení byli krásně zlatavé.
6. Pečte je v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C.
7. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!