Dvojnásobné výnosy rajčat: Při zasazení to přidejte do země

Zdravá půda je klíčem k úspěšnému pěstování rajčat. V tomto článku se dozvíte, jak účinně potlačit šíření houbových nemocí, zejména Phytophthora infestans, která je považována za jednu z nejzávažnějších chorob rajčat.

Zdroj: Hrana za Telo

Prevence a ochrana půdy

1. Příprava půdy:

Vykopání jámy: Pro začátek vykopejte jámu o hloubce asi 50 cm.

Zachování užitečných prvků: Při odstraňování trávy ze země si dávejte pozor, abyste zachovali užitečné prvky potřebné pro růst rajčat.

2. Přidání klíčových složek:

Hydrogenuhličitan draselný a zemědělské vápno: Smíchejte zeminu s hydrogenuhličitanem draselným a zemědělským vápnem. Tyto komponenty jsou efektivní v boji proti houbám a škůdcům, přičemž hydrogenuhličitan draselný je obzvlášť účinný a ekologický.

Aplikace: Nasypte směs kolem rostliny v kořenové zóně, aby byla chráněna i pod zemí.

3. Aplikace na listy:

Postřik: Pokud jaro není příliš mokré, připravte postřik z hydrogenuhličitanu draselného, zemědělského vápna, mýdla a oleje zředěného ve 4 litrech vody a aplikujte na listy rajčat.

Zdroj: istock.com

4. Mulčování a ochrana:

Použití zemědělské fólie: Zabráníte největšímu vlivu plísní, které se mohou vypařovat z půdy.

Opatrnost při mulčování: Při mulčování půdy dbejte na to, abyste slámu neudupávali, protože byste mohli uvolnit do půdy spory plísní.

5. Rotace plodin a dezinfekce nástrojů:

Prevence kontaminace: Po sezóně, pokud jste měli problémy s Phytophthora infestans, nepoužívejte pro nové sazenice stejné místo nebo stejnou půdu.

Čištění nástrojů: Dezinfikujte všechny nástroje, které mohly přijít do kontaktu s kontaminovanou půdou.

VIDEO NÁVOD

Tyto kroky vám pomohou ochránit vaše rajčata před houbami a plísněmi, zlepšit zdraví půdy a potenciálně zdvojnásobit vaše výnosy bez použití chemických postřiků. Přírodní přístupy nejen že chrání vaše rostliny, ale také podporují udržitelné zemědělské praktiky.