Vítejte v říši nezapomenutelných dortů, mezi které patří i dnešní recept na dort frappuccino – dokonalý kávový dezert, který vás okouzlí svou chutí a jemným krémem s mascarpone, smetanou, kávou a amarettem, který je zdobený kakaem. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako v ráji.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Frappuccino dokonalý kávový dezert
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílky
- 125 g smetanou ke šlehání – podle potřeby
- 2/3 šálku cukru
- 4 žloutky
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce studené vody
- 3/4 hrnku pšeničné mouky
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
Kávový krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g smetany 30%
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1,5 lžičky instantní kávy
- 1 lžíce amaretta
Kajmaková směs:
- 500 g sýra mascarpone
- 3 lžíce kajmakové směsi
Ostatní:
- 1 balení kulaté sušenky
- kakao – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání a přisypávejte po lžících cukr. Pak přidávejte po jednom žloutku – snižte rychlost mixéru a přilévejte olej a vodu. Následně přisypávejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva – jemně promíchejte.
2. Těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměre 21 x 32 cm a pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
3. V míse smíchejte kávu s moučkovým cukrem, pak kávu zalijte horkou vodou – promíchejte a nechte vychladnout. Potom vychladlé těsto namočte do několika lžic uvařené kávy a zbytek kávy nechte stranou.
4. Kajmaková směs: Do mísy kuchyňského robotu dejte sýr mascarpone a kajmak – krátce vyšlehejte, dokud se ingredience nespojí a vzniklou směs položte na namočené kakaové těsto – vyrovnejte.
5. Na kajmakovou směs položte kulaté sušenky namočené v kávě, jednu vedle druhé (sušenky namočte tak, že je potřete silikonovým štětcem namočeným v kávě, nebo je ponořte do misky s kávou doslova na 1 vteřinu).
6. Kávový krém: Do mísy mixéru dejte mascarpone a vychladlou smetanu 30%, poté přisypejte moučkový cukr a přilijte instantní kávu – mixujte/šlehejte, dokud nezískáte hustý krém. Nakonec přidejte trochu likéru amaretto – promíchejte a krém nalijte na dort a uhlaďte ho.
Frappuccino dort nakonec ozdobte-posypejte kakaem a podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!