Nadčasový makový koláč s broskvemi a krémom z mascarpone vás okouzlí neodolatelnou kombinací chutí a jemným, lahodným dotekem. Připravte se na chuťovou explozi s každým soustem tohoto dokonalého dezertu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makový koláč s broskvemi s krémem z mascarpone
Co budeme potřebovat:
Makové těsto:
Suché přísady:
- 150 g pšeničná mouka
- 1 prášek do pečiva (1 lžička s odměrkou)
- 150 g sušený mletý mák
Ostatní:
- 6 vaječné bílky
- špetka soli
- 150 g cukru
- 6 žloutky
- 60 ml rostlinný olej
Krém:
- 600 ml vychlazená smetana ke šlehání 30%
- 4 lžíce moučkový cukr
- 250 g mascarpone
- 4 lžičky želatina + 5 lžic vody + 5 lžic broskvové šťávy
- 7 půlek broskve z konzervy
Impregnace:
- broskvová šťáva z konzervy
Zdobení:
- čokoládový topink/rozpuštěná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Suché přísady: V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a přimíchejte mák. Dobře promíchejte a nechte chvíli stranou.
2. Těsto: Do mísy od kuchyňského robotu nalijte vaječné bílky a šlehejte na nejvyšší rychlosti. Poté když se vytvoří pěna přidejte špetku soli, a když je pěna našlehaná, postupně přisypávejte cukr – šlehejte 12 minut. Potom snižte rychlost mixéru a postupně přidávejte žloutky a smíchané suché přísady s mákem. Promíchejte stěrkou a přilijte olej.
3. Výsledné makové těsto nalijte na plech vyložený pergamenem, pěkně uhlaďte a rozetřete.
4. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 170 °C. Po upečení plech ihned vyjměte z trouby a po mírném vychladnutí těsto otočte opačně, pak odstraňte pergamen a nechte vychladnout.
5. Následně když těsto úplně vychladne, překrojte ho na 2 stejné části.
6. Krém: Nejprve nechte okapat broskve z konzervy a potom je nakrájejte na malé kostičky.
7. Do pohára nasypte želatinu, zalijte vodou a nechte nabobtnat. Poté zahřejte, aby se rozpustila.
8. Do nádobky od mixéru nalijte dobře vychlazenou smetanu ke šlehání a šlehejte na nízké rychlosti. Postupně přisypávejte moučkový cukr a přidávejte sýr mascarpone. Když je smetana našlehaná, vypněte mixér. Smíchejte rozpuštěnou želatinu smíchanou s broskvovou šťávou s přidáním šlehačky. Dobře promíchejte a při malých otáčkách ji postupně přidávejte do vyšlehané smetany s mascarpone – nemíchejte příliš dlouho, aby se smetana nesrazila.
9. Z vyšlehaného krému odeberte 5 lžic a dejte do misky. Do zbytku vyšlehaného krému vmíchejte okapané a nakrájené kostičky broskví – pořádně promíchejte.
10. Položte první díl těsta do formy a impregnujte šťávou z broskví. Poté naneste vyšlehaný krém s broskvemi, přikryjte druhým dílem těsta a znovu impregnujte šťávou z broskví. Poté znovu naneste vyšlehaný krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte.
11. Na závěr ozdobte čokoládovým topinkem nebo rozpuštěnou čokoládou a vytvarujte vzory podle sebe – uložte do lednice na ztuhnutí.
Báječný makový koláč s broskvemi podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!