Máte v lednici zakysanou smetanu? Upečte si tento rychlý a chutný koláč

Představujeme recept na lahodný koláč se zakysanou smetanou a švestkami, který se stane vaší oblíbenou sladkostí. Tento tradiční dezert kombinuje jemné těsto, bohatý krém a sladkou a kyselou chutí švestek do dokonalé harmonie. Připravte se, že získáte pochvalu od všech, kdo mají tu čest ochutnat tento kulinářský skvost!

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 20 dkg margarínu
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 12 g prášku do pečiva

Krém:

  • 80 g vanilkového pudinkového prášku
  • 6 polévkových lžic cukr
  • 6 dl mléka
  • 4 dl zakysané smetany
  • 4 bílky
  • 40 dkg švestek (či jiného ovoce podle chuti)

Jak budeme postupovat:

Příprava těsta: Všechny ingredience na těsto zamíchejte dohromady. Třetinu odeberte a uložte do mrazáku. Zbytek nechte v chladu.

Příprava krému: Vyšlehejte bílky do pevné pěny. V jiném hrnci vařte pudink s cukrem. Ještě horký pudink smíchejte s vyšlehanými bílky. Krém nechte trochu vychladnout a vmíchejte zakysanou smetanu a nasekané švestky.

Sestavení koláče: Plech o rozměrech 33×20 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozválené těsto vložte do plechu, propíchněte vidličkou a polijte krémem. Těsto z mrazáku nastrouhejte na krém. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35-40 minut.

Závěr:

Tento koláč se zakysanou smetanou a švestkami je nejen krásný na pohled, ale i neskutečně chutný. Můžete experimentovat i s jinými druhy ovoce, jako jsou maliny nebo hrušky. Nejlepší výsledek dosáhnete, pokud koláč necháte přes noc vychladit v lednici – bude se lépe krájet a chutě se krásně spojí. Příjemný kulinářský zážitek!