Vepřová panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou je lahůdkou, která osloví všechny milovníky jemného maso s výraznou a pikantní omáčkou. Tento pokrm kombinuje nejjemnější část vepřového s delikátní omáčkou z bílého vína, smetany a zeleného pepře, doplněnou o aromatický rozmarýn. Jedná se o ideální volbu pro speciální příležitosti nebo když chcete někoho pohostit opravdu kvalitním jídlem. Postup je jednoduchý, ale výsledek je oslnivý a plný chutí.

Zdroj: Jindrovka Peťulinečka

Co budeme potřebovat

  • 1 kg vepřové panenky
  • Špetka soli
  • Špetka černého mletého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
  • 150 ml smetany na vaření

Jak budeme postupovat

1) Příprava masa: Vepřovou panenku odblaníme, osolíme a zlehka potřeme olejem. Pánev rozpalíme a zprudka na ní opečeme panenku ze všech stran. Důležité je, aby do masa nebylo pícháno, aby si zachovalo svou šťavnatost.

2) Dokončení v troubě: Panenku přesuňte z pánve na malý pekáček, poklaďte ji máslem a snítkou rozmarýnu a nechte ji odpočinout v předehřáté troubě na 90 °C po dobu 5 minut.

3) Příprava omáčky: Do výpeku z pánve přidejte nakládaný zelený pepř, podlijte bílým vínem a nechte odpařit. Poté přidejte smetanu a nechte omáčku chvíli provařit, aby se chutě spojily.

4) Servírování: Panenku vyjměte z trouby, nakrájejte na plátky a šťávu z pečení přilijte do omáčky. Vše důkladně promíchejte a omáčkou přelijte nakrájenou panenku.

Bratislavská omáčka s vepřovou pečení a houskovým knedlíkem

Závěr

Vepřová panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou je pokrm, který dokáže přeměnit každé stolování v nezapomenutelný kulinářský zážitek. Díky kombinaci jemného masa, aromatických bylinek a pikantní omáčky je tento recept skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí oslnit své hosty nebo si jednoduše užít vynikající večeři. Užijte si každé sousto tohoto delikátního a bohatého pokrmu.