Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a domácím knedlíkem je pokrm, který přináší na stůl to nejlepší z tradiční české kuchyně, obohacené o jemnou chuť divoké přírody. Kančí maso je pro svou výraznou chuť velmi oblíbené a v kombinaci se sladkokyselou šípkovou omáčkou a nadýchaným knedlíkem tvoří dokonalý gastronomický zážitek. Příprava tohoto jídla vyžaduje trochu více času a pečlivosti, ale výsledek stojí za to. Následuje krok za krokem, jak na to.
Co budeme potřebovat
Pro maso:
- Kančí hřbet
- Špek a mrkev na prošpikování
- Kančí sádlo pro orestování
Pro omáčku:
- Mrkev, petržel, celer, cibule (vše nakrájeno na kostičky)
- Bobkový list, nové koření, snítka tymiánu, celý pepř, trochu skořice
- Půl rajčatového protlaku
- Sůl, 2 lžíce třtinového cukru
- Sklenka domácí šípkové marmelády
- Deci portského vína
- Kančí vývar
- Strouhaný perník na zahuštění
- Citronová šťáva (volitelně)
Pro knedlík:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- Lžička soli
- 220 ml mléka
- Lžička cukru
- 30 g droždí
Jak budeme postupovat
1) Příprava masa: Maso prošpikujte špekem a mrkví a nechte záležet přes noc. Druhý den maso orestujte na kančím sádle, vyjměte a přidejte připravenou zeleninu a koření. Orestujte, přidejte protlak, cukr, šípkovou marmeládu, víno a vývar a vařte do změknutí masa.
2) Příprava omáčky: Maso a koření vyjměte, zeleninu propasírujte, přidejte na zahuštění strouhaný perník a podle chuti citronovou šťávu. Omáčku provařte.
3) Příprava knedlíku: V míse připravte kvásek z mléka, cukru a droždí, nechte vzejít. Přidejte mouku, vejce, žloutek, sůl a vypracujte těsto. Nechte kynout, poté těsto vařte v páře 17 minut. Po vyjmutí potřete sádlem nebo olejem.
Pečená kachna na cibuli, podlévaná pivem s bramborovým knedlíkem a červeným zelím
Závěr
Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a domácím knedlíkem je pokrm, který oslavuje bohatství české kuchyně a zároveň přináší nádech divoké přírody na váš stůl. Ačkoliv jeho příprava vyžaduje více času a pozornosti, výsledek je opravdovým kulinářským zážitkem, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Užijte si tento bohatý a chutný pokrm v kruhu rodiny a přátel.