Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a domácím knedlíkem

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a domácím knedlíkem je pokrm, který přináší na stůl to nejlepší z tradiční české kuchyně, obohacené o jemnou chuť divoké přírody. Kančí maso je pro svou výraznou chuť velmi oblíbené a v kombinaci se sladkokyselou šípkovou omáčkou a nadýchaným knedlíkem tvoří dokonalý gastronomický zážitek. Příprava tohoto jídla vyžaduje trochu více času a pečlivosti, ale výsledek stojí za to. Následuje krok za krokem, jak na to.

Zdroj: Helča Hutterová

Co budeme potřebovat

Pro maso:

  • Kančí hřbet
  • Špek a mrkev na prošpikování
  • Kančí sádlo pro orestování

Pro omáčku:

  • Mrkev, petržel, celer, cibule (vše nakrájeno na kostičky)
  • Bobkový list, nové koření, snítka tymiánu, celý pepř, trochu skořice
  • Půl rajčatového protlaku
  • Sůl, 2 lžíce třtinového cukru
  • Sklenka domácí šípkové marmelády
  • Deci portského vína
  • Kančí vývar
  • Strouhaný perník na zahuštění
  • Citronová šťáva (volitelně)

Pro knedlík:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • Lžička soli
  • 220 ml mléka
  • Lžička cukru
  • 30 g droždí

Jak budeme postupovat

1) Příprava masa: Maso prošpikujte špekem a mrkví a nechte záležet přes noc. Druhý den maso orestujte na kančím sádle, vyjměte a přidejte připravenou zeleninu a koření. Orestujte, přidejte protlak, cukr, šípkovou marmeládu, víno a vývar a vařte do změknutí masa.

2) Příprava omáčky: Maso a koření vyjměte, zeleninu propasírujte, přidejte na zahuštění strouhaný perník a podle chuti citronovou šťávu. Omáčku provařte.

3) Příprava knedlíku: V míse připravte kvásek z mléka, cukru a droždí, nechte vzejít. Přidejte mouku, vejce, žloutek, sůl a vypracujte těsto. Nechte kynout, poté těsto vařte v páře 17 minut. Po vyjmutí potřete sádlem nebo olejem.

Pečená kachna na cibuli, podlévaná pivem s bramborovým knedlíkem a červeným zelím

Závěr

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a domácím knedlíkem je pokrm, který oslavuje bohatství české kuchyně a zároveň přináší nádech divoké přírody na váš stůl. Ačkoliv jeho příprava vyžaduje více času a pozornosti, výsledek je opravdovým kulinářským zážitkem, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Užijte si tento bohatý a chutný pokrm v kruhu rodiny a přátel.