Recept na studentský řízek a šťouchaný brambor

Recept na studentský řízek je skvělým řešením pro každého, kdo hledá rychlý, jednoduchý a chutný oběd či večeři. Tento netradiční řízek z gothaje nebo vepřového lunchmeatu je obalený v jedinečném těstíčku s ementálem a pivem, což mu dodává nezapomenutelnou chuť. Spolu se šťouchanými brambory s česnekem a bylinkami tvoří dokonalou kombinaci, která potěší nejen studenty.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat

Pro řízek:

  • 4 plátky gothaje nebo vepřového lunchmeatu
  • 2 vejce
  • Hladká mouka (množství dle potřeby pro dosažení hustší konzistence těstíčka)
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 ml piva
  • můžete použít klasický trojobal

Pro šťouchané brambory:

  • Brambory (množství dle počtu osob)
  • Česnek (dle chuti)
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka, pažitka)
  • Máslo
  • Sůl a pepř

Jak budeme postupovat

1) Příprava těstíčka: Ve velké misce smíchejte vejce, hladkou mouku, nastrouhaný ementál, uzenou papriku a pivo. Vyšlehejte do hustší konzistence.

2) Obalování řízků: Gothaj nebo vepřový lunchmeat nakrájejte na širší plátky a každý plátek obalte v připraveném těstíčku.

3) Pečení: Na plech položte pečící papír, lehce jej pokapejte olejem a předehřejte v troubě. Rozložte obalené plátky na plech a pečte pod horkým grilem, dokud nejsou řízky zlatavě křupavé.

4) Příprava šťouchaných brambor: Brambory uvařte ve slané vodě do měkka. Po uvaření je slijte, přidejte máslo, česnek, bylinky, sůl a pepř a šťouchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

5) Podávání: Hotové řízky podávejte spolu se šťouchanými brambory. Brambory můžete dozdobit čerstvými bylinkami pro zvýraznění chuti.

Vyzkoušejte také:

Závěr: Tento recept je ideální pro každého, kdo hledá rychlou a chutnou večeři bez zbytečného komplikování. Studentský řízek s šťouchanými brambory je důkazem, že i jednoduché ingredience mohou vytvořit vynikající pokrm.