Recept na studentský řízek je skvělým řešením pro každého, kdo hledá rychlý, jednoduchý a chutný oběd či večeři. Tento netradiční řízek z gothaje nebo vepřového lunchmeatu je obalený v jedinečném těstíčku s ementálem a pivem, což mu dodává nezapomenutelnou chuť. Spolu se šťouchanými brambory s česnekem a bylinkami tvoří dokonalou kombinaci, která potěší nejen studenty.
Co budeme potřebovat
Pro řízek:
- 4 plátky gothaje nebo vepřového lunchmeatu
- 2 vejce
- Hladká mouka (množství dle potřeby pro dosažení hustší konzistence těstíčka)
- 100 g nastrouhaného ementálu
- 1 lžička uzené papriky
- 100 ml piva
- můžete použít klasický trojobal
Pro šťouchané brambory:
- Brambory (množství dle počtu osob)
- Česnek (dle chuti)
- Čerstvé bylinky (např. petrželka, pažitka)
- Máslo
- Sůl a pepř
Jak budeme postupovat
1) Příprava těstíčka: Ve velké misce smíchejte vejce, hladkou mouku, nastrouhaný ementál, uzenou papriku a pivo. Vyšlehejte do hustší konzistence.
2) Obalování řízků: Gothaj nebo vepřový lunchmeat nakrájejte na širší plátky a každý plátek obalte v připraveném těstíčku.
3) Pečení: Na plech položte pečící papír, lehce jej pokapejte olejem a předehřejte v troubě. Rozložte obalené plátky na plech a pečte pod horkým grilem, dokud nejsou řízky zlatavě křupavé.
4) Příprava šťouchaných brambor: Brambory uvařte ve slané vodě do měkka. Po uvaření je slijte, přidejte máslo, česnek, bylinky, sůl a pepř a šťouchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
5) Podávání: Hotové řízky podávejte spolu se šťouchanými brambory. Brambory můžete dozdobit čerstvými bylinkami pro zvýraznění chuti.
Vyzkoušejte také:
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Karbanátky z kuřecího masa a zeleniny s bramborovou kaší
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Pečená kližka na kořenové zelenině s bramborovou kaší
Závěr: Tento recept je ideální pro každého, kdo hledá rychlou a chutnou večeři bez zbytečného komplikování. Studentský řízek s šťouchanými brambory je důkazem, že i jednoduché ingredience mohou vytvořit vynikající pokrm.