Jemný tvarohový mřížkovník s jablky je tradiční recept, který se předává z generace na generaci. Tento koláček, oblíbený pro svou jednoduchost a neodolatelnou chuť, lze připravit s různými druhy sezónního ovoce. Díky kombinaci tvarohu a jablek je každé sousto jemné a rozplývá se na jazyku.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo Hera
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 250 g hrudkového tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- Vanilkový cukr nebo esence
- Jablka nebo jiné ovoce, nakrájené na kousky
Jak budeme postupovat:
1) Ze všech surovin na těsto si vypracujeme jednotné, tvárné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozetřeme na vymazaný a moukou posypaný plech (36×26 cm).
2) Pro náplň smícháme oba druhy tvarohu s moučkovým cukrem, přidáme zakysanou smetanu, žloutek a vanilkový cukr nebo esenci. Bílek vyšleháme na sníh se špetkou soli a opatrně vmícháme do tvarohové směsi.
3) Tvarohovou náplň navrstvíme na těsto. Do náplně zatlačíme kousky ovoce.
4) Z druhé poloviny těsta nastrouháme nebo nařežeme pásky a vytvoříme mřížový vzor na povrchu koláčku.
5) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud není krásně zlatavý.
6) Po upečení necháme koláč vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také:
- Recept na dokonalou pudinkovou roládu: Připravte ji ke kávičce nebo dětem k snídani, je výborná
- Ledová kostka: Neuvěřitelně lehký, jemný a lahodný koláč – trumfne i krémeš!
- Upečte si na víkend tyto jablečné koláčky ke kávě nebo jen tak pro potěšení
Závěr
Tento tvarohový mřížkovník s jablky je dokonalou volbou pro odpolední čaj, rodinné oslavy nebo jen jako sladká tečka po nedělním obědě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to!