Jemný tvarohový mřížkovník s jablky: Každé sousto se rozpadá na jazyku

Jemný tvarohový mřížkovník s jablky je tradiční recept, který se předává z generace na generaci. Tento koláček, oblíbený pro svou jednoduchost a neodolatelnou chuť, lze připravit s různými druhy sezónního ovoce. Díky kombinaci tvarohu a jablek je každé sousto jemné a rozplývá se na jazyku.

Zdroj: dzen.ru

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla nebo Hera
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Vanilkový cukr nebo esence
  • Jablka nebo jiné ovoce, nakrájené na kousky

Jak budeme postupovat:

1) Ze všech surovin na těsto si vypracujeme jednotné, tvárné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozetřeme na vymazaný a moukou posypaný plech (36×26 cm).

2) Pro náplň smícháme oba druhy tvarohu s moučkovým cukrem, přidáme zakysanou smetanu, žloutek a vanilkový cukr nebo esenci. Bílek vyšleháme na sníh se špetkou soli a opatrně vmícháme do tvarohové směsi.

3) Tvarohovou náplň navrstvíme na těsto. Do náplně zatlačíme kousky ovoce.

4) Z druhé poloviny těsta nastrouháme nebo nařežeme pásky a vytvoříme mřížový vzor na povrchu koláčku.

5) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud není krásně zlatavý.

6) Po upečení necháme koláč vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Tento tvarohový mřížkovník s jablky je dokonalou volbou pro odpolední čaj, rodinné oslavy nebo jen jako sladká tečka po nedělním obědě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to!