Makové koláčky jsou tradiční a oblíbenou pochoutkou, která osladí každý den. Příprava je zábavná a výsledek stojí za to – voňavé, měkké koláčky s bohatou makovou náplní jsou ideální pro odpolední čaj nebo jako sladká svačina.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 30 dkg polohrubé mouky
- 8 dkg cukru krupice
- 1/2 kostky droždí
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 8 dkg másla
- Špetka soli
Pro makovou náplň:
- 25 dkg mletého máku
- 1/2 l mléka
- 8 dkg cukru
- 6 dkg strouhaného perníku
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky mleté skořice
Další:
- Vajíčko na potření
- Drobenka na posypání
Postup přípravy:
1) Příprava kvásku: Rozdrobte droždí do hrníčku, přidejte lžíci cukru, polovinu vlažného mléka a 3 lžíce mouky. Nechte kvásek asi 10-15 minut vzejít.
2) Zadělání těsta: Smíchejte obě mouky s cukrem a solí. Přidejte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto a nechte asi 45 minut kynout.
3) Příprava makové náplně: V kastrolu přiveďte mléko k varu, přidejte mák a ostatní ingredience. Za stálého míchání vařte směs na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout.
4) Sestavení koláčků: Vyválené těsto nakrájejte na čtverce (8 cm x 8 cm), dávejte lžíci náplně a svážete. Koláčky umístěte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypte drobenkou.
5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, dokud koláčky nezískají zlatavou barvu.
Závěr:
Makové koláčky jsou skvělou volbou pro milovníky makových sladkostí. Tato klasická pochoutka přináší pohodu a radost do každé domácnosti.