Vyzkoušejte tradiční makové koláčky, které osladí každé ráno

Makové koláčky jsou tradiční a oblíbenou pochoutkou, která osladí každý den. Příprava je zábavná a výsledek stojí za to – voňavé, měkké koláčky s bohatou makovou náplní jsou ideální pro odpolední čaj nebo jako sladká svačina.

Zdroj: Jana Bednářová

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 8 dkg cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 8 dkg másla
  • Špetka soli

Pro makovou náplň:

  • 25 dkg mletého máku
  • 1/2 l mléka
  • 8 dkg cukru
  • 6 dkg strouhaného perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Další:

  • Vajíčko na potření
  • Drobenka na posypání

Postup přípravy:

1) Příprava kvásku: Rozdrobte droždí do hrníčku, přidejte lžíci cukru, polovinu vlažného mléka a 3 lžíce mouky. Nechte kvásek asi 10-15 minut vzejít.

2) Zadělání těsta: Smíchejte obě mouky s cukrem a solí. Přidejte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto a nechte asi 45 minut kynout.

3) Příprava makové náplně: V kastrolu přiveďte mléko k varu, přidejte mák a ostatní ingredience. Za stálého míchání vařte směs na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout.

4) Sestavení koláčků: Vyválené těsto nakrájejte na čtverce (8 cm x 8 cm), dávejte lžíci náplně a svážete. Koláčky umístěte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypte drobenkou.

5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, dokud koláčky nezískají zlatavou barvu.

Závěr:

Makové koláčky jsou skvělou volbou pro milovníky makových sladkostí. Tato klasická pochoutka přináší pohodu a radost do každé domácnosti.