Představujeme vám recept na domácí lilkový salát s majonézou, který je vynikajícím doplňkem k masu a rybám. Je ideální jako lehká příloha k pokrmům nebo jako součást oběda. Recept je snadno přizpůsobitelný vašim chutím a lze ho doplnit o různé bylinky nebo koření. Pojďme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí lilkový salát s majonézou
Co budeme potřebovat:
- 3 čerstvé lilky (baklažány)
- 1 vařený žloutek a 1 syrový žloutek
- špetka soli
- 200 ml oleje
- citronová šťáva podle chuti
- 1 cibule
- 2-3 stroužky rozdrceného česneku
Jak budeme postupovat:
1. Lilky upečeme, oloupeme a necháme je asi hodinu okapat v sítku, aby se zbavily přebytečné šťávy. Odkapané lilky nasekáme na dřevěné prkénku a dáme do mísy.
Tip: Pokud chcete mít salát z lilku jemnější, můžete lilky rozmixovat v mixéru.
2. Odděleně oloupeme cibuli a česnek, nasekáme je nadrobno a přidáme k lilkům. Přidáme sůl a dobře promícháme.
3. V jiné míse smícháme žloutky, začneme je šlehat a během šlehání postupně přiléváme olej, dokud nevznikne majonéza.
4. Po ztuhnutí přidáme citronovou šťávu a promícháme, aby se vše spojilo. Lilkový salát smícháme s majonézou a případně dochutíme ještě trochou soli. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření! 🙂