Jablečná galetka je francouzský dezert, který vás okouzlí svou jednoduchostí a elegantní chutí. Tento recept kombinuje jemné máslové těsto s bohatou náplní z jablek, mandlí a rozinek. Ideální je pro příležitosti, kdy chcete připravit něco výjimečného a přitom nenáročného.
Ingredience
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 40 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek
- Špetka soli
- Lžička citronové kůry
- 2-3 lžíce studené vody
Náplň:
- 4 větší jablka (nakrájená na plátky)
- 10 g másla
- 20 g medu
- 20 g mandlí
- 30 g rozinek
- Skořice
Postup přípravy
1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, cukr, máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru. Přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
2) Příprava náplně: V menším hrnci ohřejte máslo s medem. Smíchejte s rozinkami, nasekanými mandlemi, plátky jablek a skořicí.
3) Sestavení galetky: Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte do kruhu o průměru přibližně 27 cm. Doprostřed rozložte náplň a okraje těsta přehněte přes náplň. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem.
4) Pečení: Galetku pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není krásně zlatavá.
Tip
- Galetku podávejte teplou nebo vlažnou, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky pro dokonalý chuťový zážitek.