Vyzkoušejte tyto lahodné jablečný galetky, které si okamžitě oblíbíte

Jablečná galetka je francouzský dezert, který vás okouzlí svou jednoduchostí a elegantní chutí. Tento recept kombinuje jemné máslové těsto s bohatou náplní z jablek, mandlí a rozinek. Ideální je pro příležitosti, kdy chcete připravit něco výjimečného a přitom nenáročného.

Zdroj: instagram.com/kristy_pinkerova/

Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • Lžička citronové kůry
  • 2-3 lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 větší jablka (nakrájená na plátky)
  • 10 g másla
  • 20 g medu
  • 20 g mandlí
  • 30 g rozinek
  • Skořice

Postup přípravy

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, cukr, máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru. Přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.

2) Příprava náplně: V menším hrnci ohřejte máslo s medem. Smíchejte s rozinkami, nasekanými mandlemi, plátky jablek a skořicí.

3) Sestavení galetky: Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte do kruhu o průměru přibližně 27 cm. Doprostřed rozložte náplň a okraje těsta přehněte přes náplň. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem.

4) Pečení: Galetku pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není krásně zlatavá.

Išelské dortíčky s ořechovou náplní a meruňkovou marmeládou

Tip

  • Galetku podávejte teplou nebo vlažnou, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky pro dokonalý chuťový zážitek.