Linecký jablečný koláč je klasickým receptem, který kombinuje křehké těsto s jemnou jablečnou náplní. Tento recept je ideální pro milovníky ovocných koláčů, kteří hledají něco tradičního a zároveň jednoduchého na přípravu.
Ingredience
Těsto:
- 460 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 100 g Hery
- 130 g másla
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- 3 polévkové lžíce mléka
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 8 jablek (doporučuje se přidat více pro bohatší náplň)
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Postup Přípravy
1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, moučkový cukr, Heru, máslo, žloutek, celé vejce, mléko a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočívat v lednici alespoň hodinu.
2) Příprava náplně: Mezitím nastrouhejte jablka. V míse je smíchejte s pudinkovým práškem, cukry a skořicí. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na rozválené těsto.
3) Sestavení koláče: Rozválenou první část těsta přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Rozetřete na něj připravenou jablečnou náplň. Poté překryjte druhou částí těsta, kterou můžete promíchat vidličkou na několika místech.
4) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 40 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
5) Podávání: Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté podávejte. Tento koláč je výborný jak teplý, tak studený.
Více než 40 nejlepších receptů na vánoční cukroví, které by nemělo chybět na Vašem stole
Tip
- Pro intenzivnější chuť můžete vyzkoušet různé druhy jablek, například kombinaci sladkých a kyselých odrůd.
- Podávejte s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro extra lahodný zážitek.