Tento recept na cuketové rolky s mletým masem a rýží je skvělým způsobem, jak zpestřit vaše běžné kulinářské dobrodružství a přinést na stůl něco nového. Ideální pro rodinné večeře nebo jako originální pokrm na speciální příležitosti, tyto rolky jsou jistým způsobem, jak ohromit vaše hosty svými kuchařskými schopnostmi.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Cuketové rolky s mletým masem a rýží
Co budeme potřebovat:
- 3 cukety
Pro náplň:
- 250 g mletého masa
- ½ sklenice rýže
- jedna cibule
- jedna lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- chilli paprička podle chuti
Pro omáčku:
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce zakysané smetany
- jedna lžička koření na maso
- ½ sklenice vody
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: do mísy dejte mleté maso, velmi jemně nakrájenou cibuli, sůl, mletý černý pepř a chilli papričku podle chuti. Směs dobře promíchejte a propracujte.
2. Přidejte umytou rýži. Směs znovu promíchejte.
3. Připravte cukety: snažte se vybrat cukety stejné délky. Nakrájejte je na podélné a tenké plátky pomocí mandolíny, škrabky na zeleninu nebo nože. Vyberte širší plátky.
4. Posypte je solí a položte je na sebe. Poté je dejte do cedníku a počkejte, až z nich vytéká šťáva. Takto se plátky cukety stanou pružnější a mohou být snadno stočeny, aniž by se trhaly.
5. Nakrájejte na drobno zbývající kousky a plátky cukety. Smíchejte je s masovou směsí.
6. Tvořte rolky: rozložte plátky cukety na prkénko.
7. Z masové směsi vytvořte tyčinky a položte jednu vedle kratšího a širšího okraje každého plátku cukety.
8. Poté plátky cukety stočte do rolky.
9. Položte cuketové rolky na velkou pánev (o průměru 28 cm) s “švem” dolů.
10. Dejte pánev na silný oheň a nechte cukety zahřát. Uvolňují hodně šťávy, takže není třeba přidávat olej nebo vodu.
11. Mezitím připravte omáčku: smíchejte rajčatový protlak, zakysanou smetanu, koření na maso a vodu.
12. Rozprostřete hotovou omáčku na povrch cuket.
13. Jakmile se začne tekutina v pánvi vařit, zakryjte ji pokličkou a snižte oheň na nízký. Vařte rolky po dobu 45 minut, až budou hotové.
14. Vypněte oheň a nechte rolky „odpočinout“ po dobu 10 minut pod pokličkou.
15. Poté je přeneste na talíř a podávejte s potěšením! Pokud chcete, můžete je posypat nasekanými bylinkami.
Dobrou chuť!