Moje nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví, které dělám každý rok

Když se vánoční čas blíží, mnoho z nás začne přemýšlet o tom, jaké cukroví letos upéct, aby vánoční stůl byl opět bohatý a pestrý. Některé recepty nás provází již léta a staly se neodmyslitelnou součástí našich svátečních tradic. Každý z nás má své oblíbence, které dělá každý rok a já bych vám rád představil mé nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví, které se u nás doma stále vrací.

Zdroj: istockphoto

Banánky – strojkové vánoční cukroví

Zdroj: istockphoto.com

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 a půl sáčku vanilkového pudinku
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 celé vejce
  • Marmeláda pro slepování
  • Čokoláda pro namáčení

Postup:

1) Příprava těsta: Do mísy smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva, máslo a vejce. Zpracujte vše do hladkého těsta. Následně zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte jej 30 minut odpočívat v lednici.

2) Tvarování banánků: Vezměte si strojek na maso s nástavcem pro cukroví a protlačte skrze něj odleželé těsto do požadovaných tvarů. Tyto tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.

3) Pečení: Vložte banánky do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 8 minut se zapnutým horkovzduchem, dokud nezískají zlatavou barvu.

4) Dokončení: Hotové banánky slepíte marmeládou a z jedné strany je namočte do rozpuštěné čokolády.


Křehké plněné rohlíčky

Zdroj: istockphoto.com

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany ke šlehání 33%
  • Na špičku nože prášku do pečiva
  • Citronová kůra

Krém:

  • Máslo
  • Moučkový cukr
  • Kakao (pro tmavou variantu)

Vyzkoušejte také – 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví

Dekorace:

  • Rozpuštěná čokoláda

Postup:

1) Příprava těsta: Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Zpracujte vše do hladkého těsta, zabalte do folie a nechte odležet několik hodin v lednici.

2) Formování rohlíčků: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků (ideálně malé, cca 5,5 cm). Formičky vymažte a vysypte dle vaší preference.

3) Příprava krému: V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem. Pokud chcete tmavou variantu krému, přidejte kakao a dobře promíchejte.

4) Dokončení: Když jsou rohlíčky upečené a vychladlé, spojte je k sobě krémem. Poté namáčejte obě konce rohlíčků v rozpuštěné čokoládě.


Medvědí tlapky

Zdroj: istockphoto.com

Ingredience:

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 60 g mleté ořechy
  • 30 g holandského kakaa na pečení
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • Citronová kůra podle chuti

Postup:

1) Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, hřebíček, skořici, citronovou kůru, ořechy a máslo do hladkého těsta.

2) Těsto přesuňte na pracovní plochu a ještě chvíli hněte rukama, dokud není hladké.

3) Z těsta vytvarujte cihličku, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 3 hodiny, ideálně ale přes noc.

4) Předehřejte troubu na 170 °C.

5) Odleželé těsto nakrájejte na menší kousky a vložte je do vymazaných formiček.

6) Plníme pouze do ¾ formičky, těsto vmáčkneme a přebytečné odlomíme.

7) Pečte 12 – 15 minut, nebo dokud nejsou medvědí tlapky zlatavé.

8) Po upečení je nechte chvíli vychladnout a ještě teplé je vyklepněte z formiček.

9) Před podáváním je posypte moučkovým cukrem pro dokonalý vzhled.


Dokonalá vosí hnízda

Zdroj: istockphoto.com

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g piškotů
  • 400 g cukru moučka
  • 150 g změklého másla (opravdu žádná Hery)
  • 2,5 vrchovaté lžíce kakaa
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic mléka

Náplň:

  • 70 g cukru moučka
  • 80 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • Rum podle chuti

Další:

  • 60 piškotů na přiklopení
  • Formičku na vosí hnízdo
  • Cukr moučka na vysypávání formičky

Postup přípravy:

1) Začněte přípravou těsta. Rozmixujte piškoty a smíchejte je s cukrem, máslem a kakaem.

2) Udělejte důlek v suché směsi a přilijte do něj rum s mlékem. Rukama vypracujte kompaktní těsto.

3) Připravte si náplň smícháním másla, cukru, žloutku a rumu do hladkého krému.

4) S pomocí formiček tvarujte hnízda z těsta a vytvořte v nich otvory pro náplň.

5) Naplňte hnízda čokoládovým krémem a zakryjte je piškoty.

6) Nechejte koláčky ztuhnout v chladu a podávejte.


Išelské dortíčky s čokoládovou polevou a vlašským ořechem

Zdroj: istockphoto.com

Co budeme potřebovat:

  • 210 g hladké mouky + na podsypání
  • 40 g mletých mandlí
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g kakaa
  • 160 g másla

Na náplň:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • rum
  • 100 g mletých pražených lískových oříšků
  • rybízová marmeláda

Dále:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g ztuženého tuku
  • oříšky nebo mandle na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1) Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto.
2) Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně do druhého dne v chladničce.
3) Na náplň dejte do mísy robotu cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.
4) Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek připravte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.
5) Polovinu upečeného cukroví otočte rubovou stranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.
6) Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte čokoládovou polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.

Linecké cukroví

Zdroj: istockphoto.com

Ingredience:

Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové šťávy

Na potření a posypání:

  • 150 g rybízové marmelády
  • 1 hrnek cukru moučka na posypání

Místo marmelády můžete zkusit i krém – 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví

Postup:

1) Příprava těsta: Na pracovní plochu prosijte mouku a moučkový cukr. Přidejte vanilkový cukr, nastrouhané máslo, žloutky a citronovou šťávu. Rychle zpracujte vše do hladkého těsta, které zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v chladu minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc.

2) Formování koláčků: Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku 2-3 mm a vykrajujte různé tvary. Nezapomeňte, že polovina tvarů by měla mít vykrojený střed! Uložte tvary na plech vyložený pečicím papírem.

3) Pečení: V troubě předehřáté na 180 °C (nebo 165 °C na horkovzdušnou) pečte koláčky cca 7-8 minut, dokud okraje lehce nezlátnou.

4) Dokončení: Vychladlé koláčky rozdělte na dvě části – s otvorem a bez. Ty s otvorem posypte moučkovým cukrem. Ty bez otvoru potřete marmeládou na straně, která byla na plechu. Přiklopte cukrovím s otvorem.


Závěr:

Vánoční svátky jsou obdobím pohody, klidu, rodinných setkání a samozřejmě také dobrot, které si společně vychutnáváme u svátečního stolu. Ačkoli je mnoho nových a kreativních receptů na vánoční cukroví, které bychom mohli vyzkoušet, někdy jsou to právě ty tradiční a osvědčené kousky, které v nás probouzí nejteplejší vzpomínky. Ať už preferujete klasiku, nebo se rádi pustíte do nových kulinářských výzev, přeji vám, aby vaše vánoční pečení přineslo radost a spokojenost vám i vašim blízkým.