Domácí jablečný koláč s bílkovou pěnou a křupavou drobenkou – chutný tip na zimní pečení

Ať už hledáte inspiraci pro rodinné pečení nebo chcete připravit něco speciálního pro návštěvu, tento jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou je skvělým řešením. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek? Absolutně neodolatelný!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Jablečný koláč s pěnou a drobenkou
Zdroj: smakinatalerzu.pl

Domácí jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou

Co budeme potřebovat:

Drobenka:

  • 3 hrnky pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 žloutky

Jablečná náplň:

  • 1,3-1,5 kg jablek
  • 1/2 malého citronu
  • 50-60 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 balení citronového želé bez cukru

Bílková pěna:

  • 4 vaječné bílky
  • 1/2 šálku jemného cukru

Jak budeme postupovat:

1. Drobenka: Mouku prosejte na desku, smíchejte ji s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a přidejte máslo – promíchejte, pak přidejte žloutky a třete mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka. Větší část drobenky rozložte na plech vyložený pečicím papírem 21 x 32 cm a druhou část přendejte do mísy. Následně plech i mísu s drobenkou uložte do lednice.

2. Jablečná náplň: Oloupaná jablka nastrouhejte na struhadle a pokapejte je citronovou šťávou. Hrnec s jablky postavte na hořák, přilijte asi 50-60 ml vody a přisypejte cukr – zahřívejte, dokud jablka nezměknou a nakonec přisypte želírovací prášek – chvíli míchejte a zahřívejte na mírném ohni.

3. Bílková pěna: Bílky vyšlehejte do tuhých špiček a ke konci postupně přisypávejte cukr.

4. Uvařené jablíčka rozprostřete na drobenku v zapékací misce a uhlaďte, poté naneste ušlehané bílky a povrch posypejte předem odloženou drobenkou.

5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.

6. Jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a úsměvem na tváří.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Domácí jablečný koláč s bílkovou pěnou a křupavou drobenkou - chutný tip na zimní pečení
Zdroj: smakinatalerzu.pl