Mega super-čokoládový dort se smetanovým krémem je tou pravou volbou pro všechny milovníky bohatých a luxusních dezertů. V tomto receptu najdete krok za krokem popis, jak vytvořit dokonale dekadentní dort, který kombinuje bohatou čokoládovou chuť s lehkým a nadýchaným smetanovým krémem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 120 g vajec (2 středně velká)
- 180 ml mléka
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje (8 lžic)
- 190 g mouky (9,5 zarovnaných lžic)
- 50 g kakaového prášku (5 zarovnaných lžic)
- 160 g cukru (8 zarovnaných lžic)
- 8 g jedlé sody (plná lžička)
- špetka soli
- 14 ml 9% octa (plná lžíce) nebo 2 lžíce citronové šťávy
Všechny ingredience by měly být pokojové teploty!
Pro krém:
- 500 g tvarohového krému
- 230 ml smetany na šlehání 30-35%
- 90 g moučkového cukru (4,5 zarovnaných lžic)
- 20 g kakaového prášku (2 zarovnané lžíce)
- 100 g 50% hořké čokolády
Všechny ingredience by měly být chladné!
Pro čokoládovou polevu:
- 100 g 50% hořké čokolády
- 120 ml smetany na šlehání 30-35%
Z těchto ingrediencí získáte dort o průměru 20 cm, výšce 8 cm a hmotnosti 1720 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: prosejte mouku a kakao do hluboké mísy. Přidejte cukr, špetku soli a jedlou sodu. Promíchejte.
2. Přidejte mléko, rafinovaný slunečnicový olej a vejce. Promíchejte metlou dohladka.
3. Přidejte ocet. Důkladně promíchejte. Měli byste získat poměrně tekuté těsto, které rychle stéká ze špachtle.
4. Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do ní těsto a rozetřete ho rovnoměrně.
5. Pečte korpus 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ověřte špejlí.
6. Nechte ho vychladnout po dobu 15 minut, poté oddělte od stěn formy pomocí tenkého nože a vyjměte. Otočte na mřížku a odstraňte pečicí papír. Nechte zcela vychladnout.
7. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny (nebo ideálně přes noc). Pokud nemáte dostatek času, můžete ho použít ihned: bude trochu drobivý, ale chuť to neovlivní.
8. Vyrovnejte povrch korpusu, odřízněte “čepičku”. Poté ho rozkrojte na 2 stejné poloviny (podélně).
9. Vyvrtávejte v korpusu několik otvorů o průměru 1,5 cm.
10. Připravte čokoládovou polevu: smetanu na šlehání zahřejte téměř k bodu varu. Nalijte ji na nalámanou čokoládu tak, aby byla úplně pokrytá. Nechte působit 30 sekund, poté promíchejte dohladka.
11. Přeneste čokoládovou polevu do cukrářského sáčku.
12. Naplňte otvory v korpusu. Dejte do lednice, aby trochu ztuhla.
13. Zbylou polevu dejte do lednice – můžete ji později použít na dekoraci dortu.
14. Připravte krém: zahřejte 30 ml smetany na šlehání téměř k bodu varu. Nalijte ji na nalámanou čokoládu tak, aby byla úplně pokrytá. Nechte působit 30 sekund, poté promíchejte dohladka.
15. Dejte vzniklou směs do lednice, aby vychladla a trochu ztuhla.
16. Do hluboké mísy dejte 200 ml smetany na šlehání (chladné, právě vyndané z lednice), prosáté kakao, moučkový cukr a tvaroh (chladný). Vše šlehejte, dokud se nevytvoří pevné špičky, postupně zvyšujte rychlost šlehače.
17. Přidejte čokoládovou směs. Promíchejte dohladka na nízké rychlosti šlehače.
18. Odložte stranou 250 g nebo 3 vrchovaté lžíce krému na vyrovnání dortu. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
19. Složte dort na talíři v nastavitelném dortovém kroužku, vyloženém acetátovou fólií: položte první korpus na talíř a potřete ho polovinou zbylého krému.
20. Položte druhý korpus na vrstvu krému a mírně přimáčkněte, aby se k němu přilepil. Potřete zbytkem krému a rozetřete rovnoměrně.
21. Přikryjte dort potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 2-3 hodiny, aby ztuhl.
22. Poté sundejte kroužek a acetátovou fólii. Vyrovnejte okraje a povrch krémem, který jste odložili.
23. Dekorujte dle libosti. My jsme jednoduše nanášeli zbylou polevu chaoticky na povrch.
Nakrájejte a podávejte s potěšením!