Dnes vám představíme rajčatový salát s cibulí a bylinkami, který nejen zachytí intenzivní a sladkokyselou chuť zralých rajčat, ale také vám do domu přinese božskou vůni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rajčatový salát s cibulí a bylinkami na zimu
Co budeme potřebovat:
- rajčata
- cibule
- petržel a kopr
- bazalka
- česnek
Do každé sklenice o objemu 700-720 ml:
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce 9% octa
Na nálev:
- 1 lžíce soli a 3 lžíce cukru na 1 litr vody
Jak budeme postupovat:
1. Sklenice a víčka důkladně umyjte a sterilizujte.
2. Rajčata nakrájejte na plátky a cibuli na kolečka nebo půlměsíce, které později rozdělíte.
3. Odejměte lístky bazalky od stonků.
4. Nadrobno nasekejte petržel, kopr a česnek a smíchejte je.
5. Do každé sklenice vložte kuličky nového koření a lístek bazalky.
6. Poté do sklenic přidejte vrstvy cibule, bylinkové směsi s česnekem a plátky rajčat, střídavě. Vrchní vrstvou by měla být cibule.
7. Připravte nálev: do vroucí vody přidejte sůl a cukr. Směs promíchejte a vařte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí.
8. Mezitím do sklenic přidejte ocet a olej.
9. Sklenice naplňte vroucím nálevem a přiklopte sterilizovanými víčky, ale neuzavírejte je zcela těsně.
10. Na dno velkého hrnce položte čistý hadřík a umístěte na něj budoucí konzervy. Poté přidejte vroucí vodu (tak, abyste se do ní mohli ponořit, pokud v ní ponoříte ruku), aby pokrývala 2/3 výšky sklenic.
11. Hrnec postavte na plotnu a sterilizujte konzervy po dobu 7 minut od začátku varu vody na středním ohni.
12. Vyjměte konzervy z vody a uzavřete je těsně. Zkontrolujte jejich utěsněnost.
13. Otočte konzervy dnem vzhůru a obalte je teplou dekou, dokud úplně nevychladnou.
14. Uskladněte je na vhodném místě.
Přejeme dobrou chuť!